B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Goede momenten voor creatine gebruik

Creatine gebruik

Creatine is een bekend voedingssupplement onder zowel topsporters als recreatieve sporters. Het is een belangrijke energiebron voor de spieren wanneer er een grote, kortdurende krachtinspanning geleverd moet worden. Hierbij kun je denken aan sprinten of gewichtheffen. Voor (kracht)sporters kan een aanvulling met het supplement creatine monohydraat nuttig zijn om de prestaties te verbeteren. Ondanks de grote bekendheid van creatine, is het niet altijd duidelijk hoe en wanneer je het beste creatine kan gebruiken. Het is belangrijk dat je creatine op zowel op rust- als op trainingsdagen gebruikt. Het type inspanning en de reden van gebruik zijn bepalend voor wanneer je het beste een creatine supplement kunt gebruiken. Daarnaast heeft het ook nog invloed of je het tijdens de maaltijd neemt of niet.

Creatine gebruiken tijdens de training

Als je tijdens je trainingsperiode bijvoorbeeld krachtiger wilt worden, dan kun je profijt hebben van creatine. Je kunt dan aan het begin van de trainingsperiode starten met het gebruik van creatine en het gedurende de gehele periode blijven gebruiken. Door het gebruik van creatine kun je extra vocht vasthouden, wat leidt tot gewichtstoename van enkele kilo’s. Voor sommige sporten is het ongewenst om aan te komen in gewicht. Het is dan aan te raden om vier tot zes weken voor de wedstijd te stoppen met creatine. In deze periode neemt de hoeveelheid creatine in het lichaam weer af tot het oude niveau.1

Creatine gebruiken tijdens de wedstrijd

Als het voor het type sport niet uitmaakt dat je in gewicht kan aankomen tijdens het gebruik van creatine, dan kun je creatine ook tijdens wedstrijd periodes blijven gebruiken. Het is aan te raden om creatine eerst tijdens een trainingsperiode of minder belangrijke wedstrijden te gebruiken om uit te proberen of je profijt hebt van het gebruik van creatine1.  Een andere goede reden om eerst tijdens een trainingsperiode het gebruik van creatine uit te proberen is omdat, je last kunt krijgen van je maag en darmen. In dat geval kun je tijdens een trainingsperiode uitproberen welke dosering je goed verdraagt.  

Creatine innemen tijdens de maaltijd

Je kunt creatine het beste samen met koolhydraten en eiwitten innemen, omdat dit de opname van creatine in de spieren bevorderd1. Op welk tijdstip van de dag je creatine inneemt maakt voor de rest niet heel veel uit. Het is wel belangrijk om creatine consequent dagelijks in te nemen in de periode dat je het gebruikt. Als je last krijgt van je maag of darmen kan het ook helpen om creatine tijdens de maaltijd in te nemen.

Bron:

1Factsheet creatine. (2014, 4 april). topsporttopics.nl.

Creatine gebruik