B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Cranberry

Cranberry (Vaccinium macrocarpon), ook wel veenbes genoemd, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Cranberry’s zijn kleine, rode vruchten die hoge gehaltes antioxidanten bevatten. Antioxidanten zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf. De indianen gebruikten de cranberry van oudsher als medicinale plant. Tegenwoordig wordt cranberry door veel vrouwen gebruikt om de blaas schoon te houden. Naast cranberrysap zijn er tegenwoordig ook capsules met cranberryextract verkrijgbaar.

Wat doet Cranberry voor je gezondheid?

Cranberry bevat van nature veel vitamine C. Verse cranberry’s bevatten per 100 gram 15 mg vitamine C. Dat is ongeveer 20% van de dagelijkse behoefte van een volwassene.

Cranberry voor de blaas
De bessen van de cranberry bevatten stoffen, proanthocyanides type A, die mogelijk de weerstand in de blaas kunnen verhogen. Dit effect is nog niet wetenschappelijk bewezen. Lees meer over het gebruik van cranberry voor een schone blaas.

Hoeveel cranberry moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van cranberry in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een veel voorkomende dosering van cranberry is 120 tot 1600 mg extract per dag. Er is geen maximale dosering voor cranberry vastgesteld. Houdt je altijd aan de aanwijzingen op de verpakking.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Cranberry?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van cranberry supplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Veel cranberrysap uit de supermarkt bevat maar een hele kleine hoeveelheid cranberry. Doordat cranberry erg zuur is worden er vaak andere vruchtensappen, zoals appelsap, aan toegevoegd voor de smaak. Als je liever sap gebruikt dan een supplement, ga dan opzoek naar sap dat alleen cranberry bevat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag je cranberry gebruiken?

Er zijn aanwijzingen in literatuur dat cranberrysap en cranberryextract gedurende enkele maanden veilig gebruikt kan worden.

Wat zijn de bijwerkingen bij gebruik van cranberry?

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van cranberry’s. Heel soms hebben mensen last van diarree of buikklachten. Bij gebruik van cranberrycapsules worden over het algemeen minder klachten ervaren in vergelijking met cranberrysap. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Is cranberry ontstekingsremmend?

Cranberry’s hebben geen ontstekingsremmend effect. Wel bevatten cranberry’s bepaalde stoffen, proanthocyanides type A. Deze stoffen kunnen mogelijk helpen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan de blaaswand. Hierdoor kan het risico op een blaasontsteking kleiner zijn. Dit effect moet echter nog verder onderbouwd worden.