B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Collageen

Collageen voedingssupplement

Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf aanmaakt. Het is een onderdeel van je bindweefsel en je huid. Het zorgt bijvoorbeeld voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Collageen zit ook in je botten, pezen, bloedvaten en kraakbeen. Als je ouder wordt maakt je lichaam minder collageen aan.

Er zijn meer dan 14 typen collageen in het lichaam. Type I en type II zijn de meest bekende. Meer dan 90% van het collageen in het lichaam is collageen type I. Dit komt met name voor in de huid, haar, nagels, gewrichten, pezen, ligamenten, spieren, botten en tanden. Collageen type II komt met name voor in het kraakbeen. De andere typen collageen komen ook in diverse weefsels van je lichaam voor.

Wat doet Collageen voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van collageen in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat collageen de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Behoud van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid
  • Goed voor de opbouw van kraakbeen (in de gewrichten)

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Collageen in voeding

Voedingsmiddelen gemaakt van vlees of vis, zoals bouillon en gelatine bevatten veel collageen. Een portie bouillon van 200ml getrokken van botten, bevat ongeveer 4 gram collageen.

Ook de huid van vis bevat veel collageen. Als je bijvoorbeeld sardines, ansjovis of makreel met huid eet krijg je collageen binnen.

Als je dagelijkse voeding voldoende eiwitten, vitamine C, zink, selenium, zwavel en koper bevat, kan je lichaam zelf genoeg collageen aanmaken. Je lichaam breekt eiwitten uit voeding af tot bouwstenen (aminozuren), waar het weer nieuwe eiwitten van maakt, zoals collageen.

Collageen in voedingssupplementen

Collageen supplementen zijn verkrijgbaar als tabletten die je in kunt nemen of als poeder dat je kunt mengen met water, koffie of vruchtensap.

Collageen en vitamine C
Soms bevatten supplementen met collageen ook vitamine C. Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine C nodig is voor de aanmaak van collageen in je lichaam. Maar de vitamine C kan je ook via ander voedingsmiddelen binnenkrijgen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat vitamine C de werking van collageen versterkt. Lees hier meer over de werking van collageen met vitamine C.

Welke soort collageen kan ik het beste nemen?

Veel gebruikte vormen van collageen in voedingssupplementen zijn collageen type I, collageen type II en collageen hydrolysaat, ofwel gehydrolyseerde collageen. Dit is collageen dat door hydrolyse in kleine stukjes is geknipt. De soort die je het beste kan gebruiken is afhankelijk van waarvoor je het wilt gebruiken. Lees hier meer over welke soort collageen je het beste kan nemen.

Plantaardig collageen
Plantaardig collageen bestaat niet. Collageen is namelijk een dierlijk eiwit en komt niet in planten voor. Er zijn wel producten die plantaardig collageen heten, deze producten bevatten vaak de aminozuren waar collageen uit bestaat. Je lichaam kan hier dan zelf collageen van maken. Ook bevatten ze vaak vitamines en mineralen die de lichaamseigen collageen aanmaak ondersteunen.

Wanneer is een aanvulling met Collageen nuttig?

Huid en gewrichten
Je lichaam maakt collageen zelf aan. Voor specifieke doeleinden zoals voor ondersteuning van je huid of gewrichten kan een aanvulling met collageen nuttig zijn.

Ouder worden en andere factoren
Als je ouder wordt, maakt je lichaam minder collageen aan. Dit kan je aan je huid of gewrichten merken. Ook als je veel in de zon zit, rookt of een ongezonde leefstijl hebt neemt de aanmaak van collageen in je lichaam af. In deze situaties kan een aanvulling met collageen nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Collageen?

Collageen wordt gemaakt van vis of rund. Als je een allergie hebt voor vis kun je geen supplementen met collageen gemaakt van vis gebruiken. Het is niet altijd duidelijk op het etiket waar het collageen van gemaakt is. Gebruik het supplement niet wanneer je een allergie hebt voor vis en je niet zeker bent of het collageen van vis is gemaakt of niet. Ook als je vegetariër of veganist bent is een supplement met collageen niet geschikt.

Veilige inname

Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met collageen.

 

Hoeveel Collageen per dag?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de hoeveelheid collageen. Het wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten. Meestal krijg je met een voedingssupplement met collageen in tabletvorm kleine hoeveelheden collageen binnen. Als je collageen in poedervorm gebruikt krijg je meestal grotere hoeveelheden binnen die kunnen bijdragen aan je totale eiwitinname.

Voor gezonde volwassenen geldt dat zij, volgens een aanbeveling van de Gezondheidsraad, 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig hebben. Wanneer je voldoende gevarieerd eet, met zowel dierlijke- als plantaardige eiwitten, haal je in het algemeen waarschijnlijk voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding. Intensief sporten kan je behoefte aan eiwit vergroten.

Collageen voedingssupplement