B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Het verschil tussen ubiquinon en ubiquinol

Q10 supplement

Ubiquinon en ubiquinol zijn beide vormen van co-enzym Q10. Co-enzym Q10 is een stof die van nature in je cellen voorkomt. Het speelt een rol bij de energieproductie in de lichaamscellen. Vroeger kwam er in voedingssupplementen met co-enzym Q10 uitsluitend ubiquinon voor, omdat het technisch gezien niet mogelijk was om ubiquinol in een voedingssupplement te stoppen. Tegenwoordig kan er door technische ontwikkelingen wel ubiquinol in een voedingssupplement zitten. Wat is eigenlijk het verschil tussen de vormen en maakt het nog uit welke je kiest?

Beide vormen zijn belangrijk

Het lichaam kan zelf het co-enzym Q10 aanmaken. In je bloed zit het vooral in de vorm van ubiquinol, maar ook ubiquinon is belangrijk voor het lichaam. Je lichaam heeft beide vormen nodig bij de energieproductie in de lichaamscellen. Daarnaast heeft ubiquinol een antioxidantwerking. Ubiquinol is de biologisch actieve vorm van ubiquinon. Het lichaam is in staat om ubiquinon om te zetten in ubiquinol. Naar mate je ouder wordt maakt het lichaam minder co-enzym Q10 aan en verloopt de omzetting van ubiquinon naar ubiquinol minder goed. Het kan voor ouderen daarom zinvol zijn om extra co-enzym Q10 te nemen.

Co-enzym Q10 in voedingssupplementen

In voedingssupplementen wordt vaak ubiquinon gebruikt, omdat dit de meest stabiele vorm van co-enzym Q10 is. Ubiquinol oxideert snel als het wordt blootgesteld aan zuurstof en licht. De techniek om ubiquinol stabiel te houden in een voedingssupplement is nog vrij nieuw. Hierdoor zijn supplementen met ubiquinol vaak duurder.

Je lichaam kan beide vormen van co-enzym Q10 opnemen. Er zijn aanwijzingen dat er een lagere dosering ubiquinol nodig is voor hetzelfde gezondheidseffect. Dit komt waarschijnlijk doordat ubiquinol sneller en beter opgenomen kan worden in de darmen. Het lichaam kan zelf ubiquinon uit voedingssupplementen omzetten in ubiquinol. Bij voedingssupplementen met ubiquinol is deze omzetting niet nodig.

Q10 supplement