B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

CLA

Geconjugeerd linolzuur oftewel Conjugated Linoleic Acid (CLA) is een natuurlijk vetzuur. Deze voedingsstof is met name populair in afslankproducten.

Wat doet CLA voor je gezondheid?

In voedingssupplementen is de bron van CLA vaak saffloerolie of distelolie. De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met saffloerolie (CLA) staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Saffloerolie speelt een rol in het verminderen van vetmassa
  • Het draagt bij tot de groei van spiermassa

CLA in voeding

CLA komt van nature voor in onze voeding, vooral in zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Ook is het aanwezig in moedermelk.

Het gehalte aan CLA in zuivelproducten is afhankelijk van het gehalte CLA in diervoeding. Zo zorgen oliehoudende zaden met CLA in veevoer, voor een hoger gehalte CLA in melk. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat biologische melk in Nederland gemiddeld 38% meer CLA-vetzuren bevat dan gangbare melk.

CLA in voedingssupplementen

CLA komt als voedingssupplement voor in de vorm van softgels en soms als poeder.

Wanneer is een aanvulling met CLA nuttig?

Gewichtsbeheersing

CLA kan in combinatie met lichaamsbeweging en een gezonde, maar energiearme voeding ingezet worden als onderdeel van een gewichtsbeheersingsprogramma.

Sporten

Door het verminderen van vetmassa en de opbouw van spiermassa kan het gebruik van CLA aantrekkelijk zijn voor sporters. Wel is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken. Voor sporters blijven voldoende training en een gezonde voeding de basis. Een supplement kan als aanvulling dienen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van CLA?

Er is weinig bekend over de effecten van CLA op de lange duur. Op de korte termijn zijn er geen ongewenste effecten bekend. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosering niet te overschrijden.