B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Chondroïtine

Chondroïtine is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen in ons lichaam. Het geeft kraakbeen de veerkrachtige eigenschap die nodig is voor een stootkussenwerking.

Wat doet Chondroïtine voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van chondroïtine in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat chondroïtine goed is voor soepele gewrichten en voor gezond kraakbeen. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Chondroïtine in voeding

Chondroïtine komt eigenlijk niet in onze normale voeding voor. Ons lichaam maakt het zelf aan. Van nature vind je chondroïtine in verschillende typen bindweefsel, zoals het kraakbeen, bot, huid, pezen en bijvoorbeeld kniebanden.

Chondroïtine in voedingssupplementen

Chondroïtine, voor in voedingssupplementen, wordt vaak uit kraakbeen van runderen en kalveren gemaakt. Veel voedingssupplementen bevatten zowel glucosamine als chondroïtine. Glucosamine is ook een bouwstof van kraakbeen en het ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof. Soms worden er aan deze supplementen ook vitamines, mineralen of omega-3 vetzuren aan toegevoegd. Het is dan een combinatieproduct.

Wanneer is een aanvulling met Chondroïtine nuttig?

Bij ouderdom kan een aanvulling met chondroïtine nuttig zijn om bij te dragen aan gezonde en soepele gewrichten.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Chondroïtine?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van chondroïtine tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Hoeveel Chondroïtine per dag?

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor de inname van chondroïtine.