Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym uit ananas. Enzymen  zijn verschillende stoffen die onder andere bij de spijsvertering zijn betrokken en een rol hebben in het splitsen van voedingsstoffen. Bromelaïne is een eiwitsplitsend enzym. Dat betekent dat het eiwitten uit voedsel kan afbreken zodat het lichaam het kan opnemen. Je lichaam maakt ook zelf enzymen aan.

Wat doet Bromelaïne voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van bromelaïne in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat bromelaïne de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Bromelaïne kan de spijsvertering ondersteunen.
  • Kan een goede bloedcirculatie in het lichaam ondersteunen
  • Bromelaïne kan het immuunsysteem ondersteunen

Bromelaïne in voeding

Bromelaïne komt van nature voor in ananas. Het zit zowel in de vrucht als in de stam van ananas.

Bromelaïne in voedingssupplementen

Bromelaïne is in voedingssupplementen verkrijgbaar als tabletten of capsules om in te nemen. Het is in verschillende concentraties verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in 600 GDU/gr of 2.000 GDU/gr. GDU staat voor Gelatin Digesting Units en geeft de enzymactiviteit aan. De enzymactiviteit geeft aan hoe snel een enzym een stof kan afbreken. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de enzymactiviteit.

Wanneer is een aanvulling met Bromelaïne nuttig?

Gasvorming en ongemak in de buik

Als je last hebt van gasvorming in de darmen of ander ongemak dan kan bromelaïne mogelijk helpen. Bromelaïne kan de spijsvertering ondersteunen.

Ondersteunen van de bloedsomloop

Als je je bloedsomloop wilt ondersteunen kan een aanvulling met bromelaïne nuttig zijn. Er zijn aanwijzingen dat bromelaïne het bloed soepeler door het lichaam kan laten stromen.

Ondersteuning van de weerstand

Er zijn aanwijzingen dat bromelaïne kan helpen bij het afbreken van schadelijke stoffen in je lichaam. Een aanvulling met bromelaïne kan dus nuttig zijn voor ondersteuning van het immuunsysteem.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Bromelaïne?

Bromelaïne is een spijsverteringsenzym en helpt bij het afbreken van voedsel. Als je extra enzymen via een supplement inneemt is het daarom belangrijk om ze tijdens of vlak na de maaltijd in te nemen.

Allergie

Als je een allergie hebt voor ananas, papaya, bijensteken of olijfboompollen, dan kun je ook allergisch reageren op bromelaïne.

Veiligheid

Bromelaïne is over het algemeen veilig. Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik  tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Hoeveel Bromelaïne per dag?

De hoeveelheid bromelaïne in een supplement wordt meestal niet uitgedrukt in mili- of microgrammen, maar in enzymactiviteit. Op de verpakking van een bromelaïne supplement kun je term GDU vinden. Dit is een afkorting waarin de activiteit van het enzym wordt uitgedrukt.

Welke enzymactiviteit je nodig hebt is per persoon verschillend.