B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Biergist

Biergist is een gist dat onder andere wordt gebruikt tijdens de productie van bier en brood. Biergist bevat een aantal vitaminen en mineralen waardoor het ook voor de gezondheid wordt gebruikt, als aanvulling op de voeding. Van oudsher wordt biergist gebruikt als middel bij vermoeidheid en puistjes.

Wat doet Biergist voor je gezondheid?

Voor biergist zelf worden er geen gezondheidseffecten op de verpakking van voedingssupplementen vermeld. Gezondheidseffecten van biergist worden toegeschreven aan de vitamines en mineralen die het van nature bevat. Biergist bevat B-vitaminen, chroom en selenium. Deze stoffen hebben de volgende gezondheidseffecten in het lichaam:

  • B-vitamines zijn belangrijk voor het normaal functioneren van je lichaam en ondersteunen je energieniveau
  • Vitamine B2, B3 en biotine dragen bij tot de instandhouding van een normale huid
  • Chroom helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden
  • Selenium is goed voor nagels en het haar en ondersteunt het immuunsysteem

De hoeveelheden van deze voedingsstoffen in biergist kan variëren. Voor de gezondheidseffecten is het belangrijk om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Biergist in voeding

Biergist wordt gebruikt om brood te laten rijzen. Ook wordt het gebruikt bij de productie van bier en sommige wijnen. Het broodbeleg Marmite wordt gemaakt van biergist-extract.

Biergist in voedingssupplementen

Biergist is verkrijgbaar als tablet, capsule of poeder. Aan sommige biergist supplementen zijn extra vitaminen en mineralen toegevoegd, zoals B-vitamines, zink en selenium.

Wanneer is een aanvulling met Biergist nuttig?

Ondersteuning van de huid en het energie niveau

Wanneer je je huid of je energieniveau wilt ondersteunen kan een aanvulling met biergist nuttig zijn. De B-vitamines die van nature in biergist voorkomen helpen bij het gezond houden van de huid en ondersteunen het energieniveau.

Haar en nagels

De biotine en het selenium uit biergist zijn goed voor je haar. Daarnaast is selenium ook goed voor de nagels. Aanvulling met biergist kan dus nuttig zijn als je je haar en nagels wilt ondersteunen.

Bloedsuikerspiegel

Biergist bevat van nature chroom wat helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Een aanvulling met biergist kan dus nuttig zijn wanneer je een normale bloedsuikerspiegel wilt ondersteunen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Biergist?

Gluten

Bij het productie proces van biergist worden granen en dus gluten gebruikt. Het kan daardoor zijn dat er in biergist nog gluten aanwezig zijn. Als je niet tegen gluten kan, kijk dan goed op het etiket of het product glutenvrij is. Dit staat meestal aangegeven op biergist supplementen.

Veilige inname

Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met biergist. Voor sommige vitaminen en mineralen die in biergist voorkomen zijn wel veilige bovengrenzen vastgesteld. De hoeveelheden van deze voedingstoffen in biergist supplementen blijven bij gebruik volgens de aangegeven dagdosering normaal gezien ruim onder deze maxima.

Hoeveel Biergist per dag?

De hoeveelheid biergist die je kan nemen voor een bepaald gezondheidseffect is afhankelijk van de vitamines en mineralen die het bevat. Omdat de hoeveelheid vitamines en mineralen in biergist kan verschillen, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen voor de aanbevolen dagdosering.