B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Kun je afvallen met behulp van berberine?

Op TikTok is het een opkomende trend: gewichtsverlies met behulp van berberine. Er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met het diabetesmedicijn Ozempic, dat veel wordt gebruikt voor gewichtsverlies. Berberine is een stof die van nature voorkomt in verschillende planten en al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Maar is het werkelijk mogelijk om af te vallen met berberine, en is het veilig om te gebruiken?

Wat is berberine en waarvoor wordt het gebruikt?

Berberine is een bitter smakende, gele stof die van nature voorkomt in de wortels, stammen, schors en bessen van verschillende planten, waaronder de Zuurbes, Canadese geelwortel, stinkende gouwe en Indische berberis. In de 20e eeuw werd berberine voor het eerst geïsoleerd uit planten. De gezondheidseffecten van berberine worden toegeschreven aan de planten die het bevatten. Deze planten worden vaak gebruikt om het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel te ondersteunen, en kunnen ook gunstig zijn voor de leverfunctie en het immuunsysteem.

Gewichtsverlies met berberine

Op dit moment is nog niet met zekerheid te zeggen of berberine kan helpen bij gewichtsverlies. Er zijn enkele studies die suggereren dat berberine mogelijk kan helpen bij  gewichtsverlies, maar het bewijs is nog beperkt en verdere onderzoeken zijn nodig. Berberine kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Aangezien een gezonde stofwisseling belangrijk is voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht, zou berberine in dit opzicht een rol kunnen spelen bij gewichtsbeheersing.

Veiligheid van berberine

Er is geen vastgestelde veilige bovengrens voor het gebruik van berberinesupplementen, maar er zijn aanwijzingen dat doseringen tot 1500 mg per dag veilig zijn. Bij hogere doses kunnen personen met een gevoelige maag last krijgen van maag- en darmklachten. In dergelijke gevallen is het verstandig de dosering te verlagen tot maximaal 500 mg per dag. Gebruik van berberine tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden vanwege onvoldoende gegevens over de veiligheid ervan. Kruiden kunnen soms de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Ben dus alert op mogelijke bijwerkingen bij gelijktijdig gebruik van kruiden en geneesmiddelen.