B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Astaxanthine

Astaxanthine is een stof die van nature voorkomt in bepaalde algen, bacteriën, schimmels en plankton. De belangrijkste bron van astaxanthine is de roodgekleurde microalg haematococcus pluvialis.

Astaxanthine behoort tot de carotenoïden, een groep stoffen die kleur geeft aan onder andere groente en fruit. Carotenoïden zijn vaak antioxidanten. Dat geldt ook voor astaxanthine. De stof wordt door algen, bacteriën, schimmels of plankton aangemaakt als bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling. Astaxanthine is rood van kleur geeft daarmee een roze/oranjeachtige kleur aan bijvoorbeeld zalm en garnalen. Ook flamingo’s danken hun roze verenkleed aan astaxanthine.

Wat doet Astaxanthine voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde astaxanthine in supplementen. Er zijn aanwijzingen dat het de volgende gezondheidseffecten in het lichaam heeft:

  • Astaxanthine kan doordat het een antioxidant is helpen de zichtbare tekenen van het ouder worden te verminderen
  • Ook kan het helpen de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden

Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Astaxanthine in voeding

Astaxanthine komt onder andere voor in zalm, forel, garnaal, krab en kreeft. Deze dieren hebben daarom ook allemaal eenzelfde soort kleur.

Astaxanthine in voedingssupplementen

De belangrijkste bron van astaxanthine in voedingssupplementen is de microalg haematococcus pluvialis. Voedingssupplementen met astaxanthine worden vaak verkocht als capsules of softgels.

Wanneer is een aanvulling met Astaxanthine nuttig?

Zit je in de zomer veel in de zon of merk je dat de veroudering van je huid ineens sneller gaat? Dan kan een aanvulling met astaxanthine nuttig zijn. Astaxhanthine helpt de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden. Voor een gezonde huid zijn verder een goede nachtrust en gezonde leefstijl erg belangrijk.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Astaxanthine?

Er zijn onvoldoende gegevens over gebruik van astaxanthine uit de microalg in voedingssupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Veilige inname
De veilige inname van astaxanthine uit voedingssupplementen is 8 milligram per dag voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar. Voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is de veilige inname 5,7 mg per dag en voor kinderen tussen 3 en 10 jaar 2,3 mg per dag. Astaxanthine is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Hoeveel Astaxanthine per dag?

Een veelgebruikte dosering in voedingssupplementen is 4 milligram astaxanthine per capsule.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat astaxanthine werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van astaxanthine. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van astaxanthine, werden uitgevoerd in periodes van een paar weken tot een jaar.

Op welk tijdstip moet ik astaxanthine innemen?

Het maakt niet uit op welk moment van de dag je astaxanthine inneemt. Het innemen van astaxanthine tijdens of vlak na een maaltijd die vet bevat heeft wel een positief effect op de opname ervan. Dat komt omdat astaxanthine oplost in het vet uit de maaltijd. Het vet wordt samen met de astaxanthine opgenomen in het lichaam.