B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Astaxanthine

Astaxanthine behoort tot de carotenoïden, een groep stoffen die kleur geeft aan groentes en fruit. De bekendste is bètacaroteen, die de specifieke oranje kleur geeft aan wortels. Astaxanthine geeft een roze/oranjeachtige kleur aan bijvoorbeeld zalm en garnalen. Ook flamingo’s die veel van deze dieren eten, hebben de kleurstof in hun vacht.  

Astaxanthine wordt gemaakt door algen, bacteriën, schimmels en plankton. De belangrijkste bron van astaxanthine is de microalg haematococcus pluvialis.

Wat doet Astaxanthine voor je gezondheid?

Astaxanthine beschermt de algen en plankton, die de stof produceren, tegen schadelijke effecten van bijvoorbeeld Uv-straling van de zon.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde astaxanthine in supplementen. Er zijn aanwijzingen dat het de volgende gezondheidseffecten in het lichaam heeft:

  • Astaxanthine kan helpen bij het tegengaan van de verouderingsprocessen in het lichaam, omdat het een functie heeft als antioxidant
  • Ook kan het bijdragen aan een gezondere huid

Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Astaxanthine in voeding

Astaxanthine komt onder andere voor in zalm, forel, garnaal, krab en kreeft. Deze dieren hebben daarom ook allemaal eenzelfde soort kleur.

Astaxanthine in voedingssupplementen

De belangrijkste bron van astaxanthine in voedingssupplementen is de microalg haematococcus pluvialis. Voedingssupplementen met astaxanthine worden vaak verkocht als capsules.

Wanneer is een aanvulling met Astaxanthine nuttig?

Zit je in de zomer veel in de zon of merk je dat de veroudering van je huid ineens sneller gaat? Dan kan een aanvulling met astaxanthine nuttig zijn, vanwege de mogelijke functie als antioxidant in de huid. Voor een gezonde huid zijn verder een goede nachtrust en gezonde leefstijl erg belangrijk.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Astaxanthine?

Er zijn onvoldoende gegevens over gebruik van astaxanthine uit de microalg in voedingssupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Veilige inname

De veilige inname van astaxanthine uit voedingssupplementen is 8 milligram per dag.

Hoeveel Astaxanthine per dag?

Een veelgebruikte dosering in voedingssupplementen is 4 milligram astaxanthine per capsule.