B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Wat is het verschil tussen vis-, algen- en krillolie?

Verschil vis algen en krillolie

Visolie, algenolie en krillolie bevatten veel omega-3 vetzuren. Ze bevatten de essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Je lichaam kan ze niet zelf aanmaken en je moet ze via voeding binnen krijgen. Als je niet minimaal één keer per week vette vis eet dan is een voedingssupplement met omega 3 vetzuren een goed alternatief, zoals (capsules met) visolie, algenolie of krillolie. Wat is het verschil tussen deze drie supplementen en wanneer gebruik je welke?

Omega 3 vetzuren voor je gezondheid

DHA is goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen. DHA en EPA samen zijn goed voor de bloeddruk en het hart. Ook helpen ze bij het behouden van een normaal vetgehalte in het bloed. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat dat EPA en DHA goed zijn voor het geheugen en het concentratievermogen.  De Gezondheidsraad adviseert voor volwassenen om 200 milligram EPA en DHA per dag binnen te krijgen.

Voor senioren en zwangere vrouwen kan een supplement met omega 3 nuttig zijn. Ouderen zouden baat kunnen hebben bij extra inname, vanwege het effect op het geheugen en concentratievermogen. Voor zwangere vrouwen geldt dat EPA en met name DHA belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hersenen en de ogen van het ongeboren kind.

Wat is vis-, algen- en krillolie

Zoals de namen al doen vermoeden wordt visolie gemaakt van vis, algenolie gemaakt van algen en krillolie gemaakt van krill.

Visolie
Voor visolie worden vette vis soorten zoals makreel, haring, tonijn, zalm, sardines en ansjovis gebruikt. Het maakt niet zo veel uit welke soort vis wordt gebruikt. Soms wordt er zelfs een mengsel van verschillende vissen gebruikt. De gewonnen visolie wordt gezuiverd om gifstoffen zoals zware metalen, die van nature in de vis aanwezig zijn, te verwijderen.

Algenolie
Algenolie wordt gemaakt van zee-algen en is een plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Deze algen maken zelf EPA en DHA aan. Vissen en andere zeedieren eten deze algen op om de vetzuren binnen te krijgen. De algen die worden gebruikt voor voedingssupplementen worden meestal gekweekt in een gecontroleerde omgeving.

Krillolie
Krillolie wordt  gemaakt van krill, dat zijn kleine garnaalachtige schaaldiertjes. Deze diertjes leven in de zee bij Antarctica en worden daar gevangen om verwerkt te worden tot olie. Ook krill eet, net zoals vis, algen en plankton om omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Krillolie bevat naast omega 3 vetzuren ook de antioxidant astaxanthine. Deze geeft de rozige kleur aan krill, en de rode kleur aan capsules met krillolie.

Welke soort moet ik gebruiken?

Voor de gezondheidseffecten maakt het niet uit of je visolie, algenolie of krillolie gebruikt. Alle drie de varianten bevatten de omega-3 vetzuren EPA en DHA en doen hetzelfde voor je gezondheid. Als je vegetariër of veganist bent dan is visolie en krillolie niet geschikt. Je kunt dan algenolie gebruiken, mits de capsule niet van gelatine is gemaakt.

Als je een allergie hebt voor vis of voor schaaldieren, kun je ook geen visolie of krillolie gebruiken. In dat geval is algenolie een goed alternatief.

Krillolie is een goede optie als je graag naast EPA en DHA ook extra antioxidanten binnen wilt krijgen, doordat krillolie ook astaxanthine bevat.

Verschil vis algen en krillolie