B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Algenolie

Algenolie

Algenolie is een voedingssupplementdat rijk is aan omega-3 vetzuren net zoals visolie. Het bevat de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren noemen we ook wel meervoudig onverzadigde vetzuren. Algenolie wordt gewonnen uit zeealgen (bijvoorbeeld Crypthecodinium, Nannochloropsis, Schizochytrium, Prototheca of Ulkenia). Supplementen met algenolie zijn een plantaardige bron van omega-3 vetzuren en daarom geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het maken van algenolie is een vrij nieuwe techniek, waardoor het pas sinds enkele jaren op de markt is. Omdat de techniek voor het maken van algenolie nog vrij nieuw is, is het vaak iets duurder dan visolie.

Wat doet Algenolie voor je gezondheid?

EPA en DHA zitten vaak gecombineerd in algenolie. De vetzuren EPA en DHA zijn essentieel: je moet ze via voeding binnenkrijgen. Je lichaam kan ze namelijk niet zelf aanmaken. DHA is gunstig voor de hersenen en het gezichtsvermogen. EPA en DHA zijn samen goed voor de bloeddruk en het hart.

Kijk voor meer informatie over EPA en DHA en de gezondheidseffecten ervan op de omega-3 vetzuren pagina.

Algenolie in voeding

Algen en zeewieren bevatten een kleine hoeveelheid EPA en DHA. Enkele voorbeelden van zeewieren die je kunt eten zijn norivellen, wakame en kelp. Gedroogd zeewier kun je bijvoorbeeld gebruiken om een maaltijd op smaak te brengen.

Algenolie in voedingssupplementen

Algenolie supplementen zijn verkrijgbaar als capsules die je in kunt nemen. Ook is algenolie te verkrijgen in vloeibare vorm, dat je in kunt nemen via een lepel of  gemengd met een andere vloeistof.

Wanneer is een aanvulling met Algenolie nuttig?

Lage inname met voeding
Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren, zoals algenolie, zijn bedoeld voor iedereen die zijn of haar voeding wil aanvullen. Veel Nederlanders halen de aanbevelingen om één keer per week vette vis te eten niet. Algenolie is dan een goed alternatief. Je lichaam kan zelf geen omega-3 vetzuren aanmaken, daarom moet je ze met de voeding binnenkrijgen.

Hart en bloedvaten
Voor mensen die de gezondheid van hun hart- en bloedvaten willen ondersteunen kan een aanvulling met algenolie nuttig zijn. De vetzuren in Algenolie zijn namelijk goed voor hart en bloedvaten.

Zwangere vrouwen
Ook voor zwangere vrouwen kan een aanvulling nuttig zijn. Het omega-3 vetzuur DHA is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en de ogen van het ongeboren kind.

Lees meer over wanneer een supplement met algenolie nuttig is op de omega-3 pagina.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Algenolie?

Voordat een bepaald gezondheidseffect bereikt kan worden is een bepaalde inname van EPA en DHA nodig. Op het etiket van een voedingssupplement staat vermeld hoeveel je er van moet gebruiken. Het is belangrijk om nooit meer dan 5 gram EPA en DHA samen per dag te gebruiken.

Hoeveel Algenolie per dag?

De geadviseerde hoeveelheid voor volwassenen bedraagt 200 milligram EPA en DHA vetzuren per dag.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen algen- vis- en krillolie?

Het grootste verschil is de herkomst. Algenolie wordt gemaakt van zee-algen, visolie van vette vissoorten en krillolie van krill, een klein garnaalachtig schaaldiertje. Ze bevatten alle drie de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Lees meer over het verschil tussen algen-, vis- en krillolie.

Is algenolie vegetarisch?

Algenolie wordt gewonnen uit micro zeealgen. Deze microalgen worden speciaal gekweekt voor het maken van algenolie. Algenolie is helemaal plantaardig en daarmee ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Kun je algenolie gebruiken bij een allergie voor vis?

Ja, algenolie is veilig voor mensen met een allergie voor vis.

Is algenolie duurzaam?

Algenolie draagt niet bij aan overbevissing. Commerciële visserij is één van de grootste bedreigingen voor het milieu[1]. Daarnaast is productie van algenolie zelf ook duurzaam. Algen hebben weinig voedingsstoffen nodig om te overleven en worden door middel van licht gekweekt. De algen nemen CO op en zetten dit om in voedingsstoffen. Algenolie is daarom duurzamer dan visolie.

[1] Milieu Centraal

Waarom bevat algenolie minder EPA dan visolie?

De microalgen waaruit algenolie wordt gemaakt bevatten van nature meer DHA dan EPA. Visolie bevat meer EPA doordat de vissen, die de DHA rijke microalgen eten, zelf naar behoefte DHA in EPA om kunnen zetten. Dit is de reden waarom voedingssupplementen met algenolie minder EPA bevatten dan voedingssupplementen met visolie.

Het menselijk lichaam is niet in staat om DHA in EPA om te zetten, maar wanneer je extra DHA binnen krijgt verbruikt het lichaam minder EPA. Hierdoor stijgt de hoeveelheid EPA in je bloed toch[1]. EPA en DHA kun je ook via een andere bron binnenkrijgen; het menselijk lichaam is namelijk wel in staat om, alfa-linoleenzuur (ALA), een ander omega-3 vetzuur, in kleine hoeveelheden om te zetten in EPA en DHA. Dit proces is echter erg inefficiënt. ALA komt voornamelijk voor in lijnzaadolie en walnoten.

[1] Metherel, A. H., Irfan, M., Klingel, S. L., Mutch, D. M., & Bazinet, R. P. (2019). Compound-specific isotope analysis reveals no retroconversion of DHA to EPA but substantial conversion of EPA to DHA following supplementation: a randomized control trial. The American journal of clinical nutrition, 110(4), 823-831.

Algenolie