Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur is een vetzuur dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het bevindt zich in elke cel van ons lichaam, omdat het een rol speelt in de energiestofwisseling.

Ons lichaam maakt zelf alfaliponzuur aan en kleine hoeveelheden krijgen we via voeding binnen. Omdat de productie van alfaliponzuur afneemt naarmate we ouder worden, wordt er onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra alfaliponzuur inname via voedingssupplementen.

Wat doet Alfaliponzuur voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van alfaliponzuur in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat alfaliponzuur de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Het speelt een rol in de energiestofwisseling in ons lichaam
  • Alfaliponzuur draagt bij aan de leverstofwisseling

Omdat alfaliponzuur de bloed/hersenbarrière kan passeren, zijn er aanwijzingen dat het als antioxidant helpt om de hersenen en het zenuwstelsel te beschermen.

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Alfaliponzuur in voeding

Kleine hoeveelheden alfaliponzuur zijn met name te vinden in rood vlees en orgaanvlees. Ook aardappelen en bepaalde groente als broccoli, wortelen en rode bieten bevatten kleine hoeveelheden alfaliponzuur.

Alfaliponzuur in voedingssupplementen

Er zijn twee vormen van alfaliponzuur, de natuurlijke, lichaamseigen-vorm R-alfaliponzuur en de synthetische variant S-alfaliponzuur. Voedingssupplementen kunnen beide vormen bevatten. De meeste producten op de markt zijn een mengvorm van deze twee. De toedieningsvorm van supplementen met alfaliponzuur is als capsules.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Alfaliponzuur?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van alfaliponzuur tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Hoeveel Alfaliponzuur per dag?

Er is geen eenduidig advies voor de hoeveelheid alfaliponzuur per dag. Volg altijd het gebruiksadvies op de verpakking.