MSM

MSM, methylsulfonylmethaan, is een bron van zwavel. Zwavelhoudende stoffen bieden mogelijk stevigheid en bescherming aan hardere delen van het lichaam, zoals gewrichten, bindweefsel, huid, haren en nagels.

Wat doet MSM voor je gezondheid?

Over de gezondheidseffecten van zwavel is nog niet veel bekend. Er zijn aanwijzingen dat MSM bepaalde gezondheidseffecten heeft in het lichaam, omdat het een onderdeel is van aminozuren en eiwitten. Zo is het mogelijk goed voor de ondersteuning van het bewegingsapparaat, onze spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld bij ouderen of sporters. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

MSM in voeding

Zwavel is een mineraal dat veel voorkomt in de natuur, vooral in de vorm van MSM. Vooral in eiwitrijke weefsels vind je veel zwavel terug, zoals bindweefsel, rode bloedcellen en spieren. MSM komt in kleine hoeveelheden in onze voeding voor: bijvoorbeeld in peulvruchten, noten, vis, vlees en melk. In 100 gram kipfilet zit bijvoorbeeld 300 milligram zwavel.

MSM in voedingssupplementen

In voedingssupplementen wordt MSM vaak gebruikt in combinatie met glucosamine en chondroïtine of als enkelvoudig preparaat.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Voor ouderen die hun bewegingsapparaat willen ondersteunen kan een aanvulling met MSM in de vorm van voedingssupplementen nuttig zijn.

Er zijn ook bronnen die beweren dat MSM gunstig zou zijn voor mensen met hooikoorts of een andere allergie. Dit effect is echter niet bewezen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van MSM?

Er zijn geen aanvullende adviezen voor gebruik.