Moederkruid

Moederkruid (Tanacetum parthenium) is een plantje met eetbare bladeren. De bladeren worden al sinds de Oudheid gebruikt vanwege de verzachtende invloed op het hoofd en vanwege een mogelijke invloed van moederkruid op de bloedcirculatie.

Moederkruid komt oorspronkelijk uit de Balkan, maar is tegenwoordig bijna overal te vinden. De eetbare bladeren van moederkruid kunnen verwerkt worden in salades, maar ook in voedingssupplementen.

Wat doet Moederkruid voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met moederkruid staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Moederkruid heeft een ontspannende werking, bijvoorbeeld op het hoofd
  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde weefsels en cellen
  • Moederkruid helpt bij overgangsverschijnselen
  • Voor een goede conditie van de bloedvaten, voor een goede doorbloeding

Waar moet ik op letten bij gebruik van Moederkruid?

Vermijd gebruik van supplementen met moederkruid tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van moederkruid in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.