B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Zink voor een gezonde huid

Zink voor de huid

Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is? Voor de vorming van cellen, het herstellende vermogen en een goede conditie van de huid is niet alleen uiterlijke verzorging belangrijk, maar ook verzorging van binnenuit. Een gezonde en gevarieerde voeding helpt de huid in een topconditie te houden. Zink is één van de stofjes in onze voeding waar je huid veel baat bij heeft.

Wat doet zink voor jouw lichaam?

Zink is een belangrijk mineraal dat ook wel spoorelement wordt genoemd. Je lichaam kan zelf geen zink aanmaken. Het is daarom belangrijk dat je kleine hoeveelheden via voeding binnenkrijgt.

Zink is betrokken bij veel functies in je lichaam. Het is namelijk onderdeel van een groot aantal enzymen die belangrijk zijn voor de stofwisseling. Daarbij ondersteunt het jouw afweersysteem. Ook speelt zink een rol bij gezonde botten en een goed gezichtsvermogen. Verder is zink van belang voor je geheugen en kan het zorgen voor evenwichtigheid tijdens stresssituaties. En tot slot draagt het dus bij aan een gezonde huid.

Speciaal voor de huid

Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid. Onderzoeken hebben aangetoond dat er mogelijk ook een relatie is tussen zink en ongemakken aan de huid, zoals puistjes.

Een grote recente review – waar veel onderzoeken in zijn meegenomen – laat zien dat mensen met een onrustige huid, vaker een tekort hebben aan zink [1]. Maar of het innemen van extra zink de huid kan verbeteren is nog niet voldoende bewezen.

Belangrijke bronnen van zink

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. Daarnaast kun je als aanvulling een voedingssupplement met zink nemen en ontdekken of je huid gezonder aan gaat voelen.

Lees hier alles over zink


[1] Yee, Brittany E., et al. “Serum zinc levels and efficacy of zinc treatment in acne vulgaris: A systematic review and meta‐analysis.” Dermatologic Therapy (2020): e14252.

Zink voor de huid