B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Silicium

Silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, is één van de meest voorkomende mineralen op de aarde. Silicium is een spoorelement. Dat betekent dat het lichaam er kleine hoeveelheden van nodig heeft. Silicium zit voornamelijk in je huid, spieren en pezen, botten, tanden en kraakbeen, haar, nagels, bloedvaten en slijmvliezen.

Wat doet Silicium voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van silicium in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat silicium de volgende effecten heeft in het lichaam:

  • Behoud van een normale veerkracht van de huid
  • Behoud van normale structuur en uiterlijk van haren en nagels
  • Silicium ondersteunt de normale bot- en bindweefselvorming

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Silicium in voeding

Silicium komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit voornamelijk in volkoren granen, groente en fruit en dan met name in bananen, rozijnen, bonen en linzen en in drinkwater.

Silicium in voedingssupplementen

Silicium supplementen zijn vaak in vloeibare vorm verkrijgbaar. Je kunt dan druppels oplossen in water of vruchtensap. Silicium is ook in tabletten verkrijgbaar. Bij sommige supplementen zijn er ook andere mineralen zoals zink, mangaan en selenium toegevoegd. Sommige planten zoals bamboe, paardenstaart en heermoes bevatten van nature veel silicium en worden ook als silicium supplement aangeboden

Wanneer is een aanvulling met Silicium nuttig?

Haar, huid en nagels

Als je je haar, huid of nagels wilt ondersteunen kan een aanvulling met silicium nuttig zijn. Het kan bijdragen aan het behoud van een mooie huid en normale structuur en uiterlijk van haar en nagels.

Bot en bindweefsel

Voor het ondersteunen van de normale aanmaak van bot- en bindweefsel kan een aanvulling met silicium nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Silicium?

Veilige inname

Er is geen officiële veilige bovengrens voor silicium vastgesteld. Er zijn gegevens dat een inname van 700 mg tot 1750 mg per dag voor volwassenen veilig is.

Hoeveel Silicium per dag?

Supplementen met silicium bevatten meestal een dosering van 5 mg tot 200 mg per dag.