Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden

Selenium

Selenium (seleen) is een spoorelement dat voorkomt in de bodem, water en voeding. Selenium heeft belangrijke positieve gezondheidseffecten bij de mens, met name door zijn werking als antioxidant en betrokkenheid bij de productie van schildklierhormoon.

Selenium komt in verschillende vormen voor. Je lichaam neemt selenocysteine en selenomethionine beter op dan seleniet of selenaat.

Wat doet Selenium voor je gezondheid?

Selenium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Het is nodig voor de productie van schildklierhormonen
  • Selenium is goed voor een normale kwaliteit van sperma
  • Het ondersteunt het immuunsysteem
  • Selenium is goed voor nagels en het haar
  • Antioxidant, helpt het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen

Selenium in voeding

Selenium komt voor in vis, gevogelte, vlees, noten en granen. Paranoten staan erom bekend dat ze rijk zijn aan selenium, 2 noten per dag is al voldoende en levert 120 microgram selenium. De hoeveelheid selenium in plantaardige bronnen als brood en groente, hangt af van de hoeveelheid selenium in de grond. Door intensieve landbouw is de grond in Nederland arm aan selenium. Omdat aan veevoer selenium wordt toegevoegd, krijgen we selenium ook via vlees binnen. Je lichaam neemt gemiddeld 70% van de selenium uit voeding op.

Selenium in voedingssupplementen

Selenium komt in voedingssupplementen voor in de vorm van capsules en tabletten. Selenium wordt vaak toegevoegd aan een multivitamine, een antioxidantenpreparaat of een preparaat voor de mannelijke vruchtbaarheid. Selenium wordt veel gebruikt in doseringen boven de Referentie-inname voor een optimale gezondheid.

Wanneer is een aanvulling met Selenium nuttig?

Bij een lage inname uit voeding

Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM hebben kinderen, ouderen en volwassenen een lage inname van selenium.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Selenium?

Tekort selenium

Bij een langdurig te lage inname van selenium kan een tekort ontstaan. Een tekort kan leiden tot spierzwakte en een ernstig tekort tot hartproblemen.

Veilige inname

De veilige inname van selenium uit voeding en supplementen is 300 microgram per dag voor volwassenen. Bij een inname daarboven kunnen nagels en haren broos worden, waardoor ze bij een chronisch te hoge inname kunnen uitvallen.

Hoeveel Selenium per dag?

Voor selenium is de Referentie Inname (RI) 55 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid selenium die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor selenium.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van selenium voor volwassenen niet bepaald kan worden vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (kinderen) en Adequate inname (volwassenen) (microgram per dag)
Kinderen
6-11 maanden
15
1-2 jaar
20
2-6 jaar
25
7-10 jaar
30
10-13 jaar
40
Mannen
Mannen
14-17 jaar
60
18 jaar en ouder
70
Vrouwen
Vrouwen
14-17 jaar
50
18 jaar en ouder
70
Zwangere vrouwen
60
Vrouwen die borstvoeding geven
60