B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Natrium

Natrium kennen we vooral als keukenzout in de vorm van natriumchloride. Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Veel Nederlanders krijgen te veel zout binnen. Extra natrium is in een gezonde situatie niet nodig.

Wat doet Natrium voor je gezondheid?

Natrium is belangrijk voor de vochthuishouding. Samen met kalium draagt het bij aan het in standhouden van de bloeddruk. Ook speelt het samen met kalium een rol in het doorgeven van prikkels door de zenuwen en het samentrekken van spieren.

Natrium in voeding

In onze voeding zit van nature niet veel natrium, maar er wordt wel veel natrium (als keukenzout) toegevoegd aan ons eten, zowel door fabrikanten als door onszelf. We krijgen het dan ook in ruime mate binnen. Nederlanders krijgen vooral veel natrium binnen door het eten van brood, kaas en vlees. Zelfs bij een zoutarm dieet krijg je voldoende natrium binnen.

In één snee volkorenbrood (35 gram) zit bijvoorbeeld 0,37 gram zout.

Natrium in voedingssupplementen

Natrium komt zelden voor in voedingssupplementen.

Wanneer is een aanvulling met Natrium nuttig?

Bij vochtverlies

Bij extreem vochtverlies, doordat je heel veel zweet tijdens een duursport of in andere uitzonderlijke situaties, kan men meer natrium verliezen dan anders. In dergelijke gevallen wordt natrium met suiker gegeven, wat goed is voor de vochtbalans.

Verder is er geen reden om extra natrium in te nemen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Natrium?

Voor natrium is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld. Wel is er een adequate inname voor natrium van 1,5 gram per dag. Deze hoeveelheid is nodig om de verliezen met urine en zweet aan te vullen.

Tekort natrium

Een te lage inname komt zelden voor. Een tekort kan ontstaan door uitdroging bij ernstige diarree of overgeven. Ook bij lang en overmatig zweten kan een natriumtekort ontstaan.

Veilige inname

Een dagelijkse hoge inname van natrium kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ook is te veel natrium slecht voor de nieren en botgezondheid.

Het advies geldt om niet meer dan 6 gram zout (= 2,4 gram natrium) per dag in te nemen.

Hoeveel Natrium per dag?

Er is voor natrium geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld.