Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat een rol speelt bij de vorming en werking van vele enzymen.
Wat doet Mangaan voor je gezondheid?
Mangaan heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:
- Mangaan speelt een rol in de vorming van bindweefsel
- Het bevordert de energiestofwisseling
- Het helpt bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels
- Mangaan speelt een rol bij de botaanmaak
Mangaan in voeding
Mangaan zit in granen, zilvervliesrijst, volkoren producten, noten en eieren.
Mangaan in voedingssupplementen
In voedingssupplementen komt mangaan vaak voor in een multi, samen met een groot aantal andere vitamines en mineralen. Suppletie met alleen mangaan komt weinig voor. Gezien de betrokkenheid van mangaan bij het antioxidantsysteem, komt het element ook voor in antioxidantpreparaten.
Wanneer is een aanvulling met Mangaan nuttig?
Soepele gewrichten
Mangaan is goed voor het bindweefsel in het bot en het kraakbeen. Als aanvulling op de voeding wordt mangaan daarom toegevoegd aan voedingssupplementen voor de botten.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Mangaan?
Tekort mangaan
Er is weinig bekend over eventuele gevolgen van een langdurig te lage inname van mangaan.
Veilige inname
Een langdurig hoge blootstelling aan mangaan kan het zenuwstelsel beschadigen, bijvoorbeeld bij mensen die door een bepaald beroep mangaanstof en dampen inademen. Een teveel uit voeding komt zelden voor.
Hoeveel Mangaan per dag?
Voor mangaan is de Referentie Inname (RI) 2 milligram per dag. De RI geeft een indicatie van de hoeveelheid mangaan die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.
In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor mangaan.
De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van mangaan niet bepaald kan worden vanwege beperkte gegevens.