B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Kan ik magnesium slikken voor een goede nachtrust?

Magnesium en slapen

Magnesium is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het is betrokken bij heel veel processen. Zo ondersteunt het onze stofwisseling, het zenuwstelsel en is het belangrijk voor de werking van onze spieren. Van magnesium wordt gezegd dat het ook kan bijdragen aan een goede nachtrust. Maar hoe zit dit precies?

In slaap vallen

Onze biologische klok is erg belangrijk voor ons dag- en nachtritme en bepaalt wanneer we in slaap vallen. Deze interne klok stemt allerlei lichaamsprocessen op elkaar af, om aan het einde van de dag rust te kunnen pakken. Wanneer het donker wordt buiten, komt de productie van melatonine in je lichaam op gang. Dit is een signaalstofje om te gaan slapen. 

Om goed in slaap te kunnen vallen is het belangrijk dat je ontspannen bent, je de lichtprikkels (bijvoorbeeld van je telefoon) ’s avonds vermindert en je je hoofd leeg maakt. Daarnaast kan ook voeding een rol spelen. Zo weten we allemaal dat cafeïne je alert houdt en alcohol zorgt voor een onrustige nacht. Maar wist je dat ook bepaalde mineralen, zoals magnesium een rol kunnen spelen?

Magnesium bij slapen

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de rol van magnesium bij slaap. Deze studies zijn voornamelijk gedaan bij ratten, maar er zijn ook enkele studies gedaan bij mensen met een laag magnesiumgehalte in hun bloed. Deze personen kregen magnesiumsupplementen voor het slapen gaan, soms in combinatie met melatonine en zink, en rapporteerden een langere nachtrust en een betere slaapkwaliteit [1][2].

Nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs

Wetenschappers denken dat deze resultaten te maken hebben met de rol van magnesium bij de productie van melatonine. Daarnaast is gebleken dat magnesium de GABA-receptor stimuleert. De GABA-receptoren in je hersenen zijn betrokken bij het in slaap vallen[3].

Meer onderzoek is nodig om duidelijker te weten te komen wat het verband is tussen extra magnesium en slaap. Het is momenteel nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen dat extra magnesium bijdraagt aan een betere nachtrust.

Andere gezondheidseffecten van magnesium

De magnesiumbehoefte van ons lichaam kan verhoogd zijn door inspanning, stress en intensief sporten. Wist je dat magnesium ook wel het ontspanningsmineraal wordt genoemd? Het kan ontspanning geven bij geestelijke inspanning en het werkt ontspannend voor de spieren. Ook is het betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen.

Mogelijk kan extra magnesium voor het slapen gaan helpen bij een goede nachtrust, al is hier is wel meer bewijs voor nodig. Ben je benieuwd of het bij jou helpt? Probeer het zelf!


[1] Held K, Antonijevic IA, Künzel H, Uhr M, Wetter TC, Golly IC, et al. Oral Mg(2+) supplementation reverses age-related neuroendocrine and sleep EEG changes in humans. Pharmacopsychiatry 2002;35:135–43.

[2] Rondanelli M, Opizzi A, Monteferrario F, Antoniello N, Manni R, Klersy C. The effect of melatonin, magnesium, and zinc on primary insomnia in long-term care facility residents in Italy: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Am Geriatr Soc 2011;59:82–90.

[3] Peuhkuri, Katri, Nora Sihvola, and Riitta Korpela. “Diet promotes sleep duration and quality.” Nutrition research 32.5 (2012): 309-319.

Magnesium en slapen