Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Jodium

Jodium is een mineraal dat betrokken is bij de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Ook voor onze stofwisseling is het van belang om jodium via de voeding binnen te krijgen.

Wat doet Jodium voor je gezondheid?

Jodium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Jodium is goed voor het geheugen en de concentratie
  • Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en is belangrijk voor de huid
  • Jodium helpt bij de normale groei van kinderen
  • Ook is het essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel en onze stofwisseling

Jodium in voeding

In Nederland zit er van nature niet veel jodium in voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo), brood, broodvervangers en sommige vleeswaren.

Jodium komt van nature voor in zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In 100 gram gebakken kabeljauwfilet zit 243 microgram jodium en in een sneetje volkorenbrood ongeveer 24 microgram.

Jodium in voedingssupplementen

Ook zijn er supplementen met jodium. In supplementen komt dit mineraal vaak uit de algensoort kelp. Dit is een natuurlijke bron van jodium.

Wanneer is een aanvulling met Jodium nuttig?

Voor vegetariërs en mensen die weinig brood of andere producten met gejodeerd zout eten, kan een aanvulling met een jodium supplement nuttig zijn. Zelfgebakken brood of biologisch brood van de bakker bevatten vaak ook geen gejodeerd zout. Wees hier alert op.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Jodium?

Producten met zeewier of kelp kunnen van nature veel jodium bevatten. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Tekort jodium

Een jodiumtekort komt in Nederland niet snel voor. Jodium wordt aan eten toegevoegd en je slaat een voorraadje jodium op in je schildklier. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit wordt ook wel krop genoemd. Een traag werkende schildklier kan je herkennen aan een toename in je gewicht, het snel koud hebben en obstipatie. Wanneer kinderen te weinig jodium binnenkrijgen kan dit leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.

Veilige inname

Bedrijven worden door de overheid geadviseerd om aan jodiumrijke producten en voedingssupplementen met jodium niet meer dan 150 microgram jodium per dagdosering toe te voegen. De veilige inname van jodium uit voeding en supplementen is 600 microgram per dag voor volwassenen.

Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren.

Medicijnen

Wanneer je medicijnen gebruikt voor je schildklier is het verstandig om te overleggen met je arts wanneer je ook jodium supplementen gebruikt.

Hoeveel Jodium per dag?

Voor jodium is de Referentie Inname (RI) 150 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid jodium die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen. De Gezondheidsraad heeft voor kinderen onder de 18 jaar geen aanbevolen hoeveelheden opgesteld. Voor deze aanbevelingen is gekeken naar aanbevelingen uit Scandinavië (2012). Voor mensen boven de 18 jaar komen de aanbevelingen uit het laatste rapport van de Gezondheidsraad (2018).

Hieronder de aanbevelingen voor jodium.

Leeftijd
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (microgram per dag)
Kinderen
6-11 maanden
50
1-2 jaar
70
2-5 jaar
90
6-9 jaar
120
10-13 jaar
150
14-17 jaar
150
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
150
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
150
Zwangere vrouwen
200
Vrouwen die borstvoeding geven
200