Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Fosfor

Fosfor, ook wel fosfaat genoemd, is een essentieel mineraal. Dat betekent dat je lichaam het mineraal nodig heeft om gezond te blijven. Je moet fosfor net als alle andere vitaminen en mineralen binnenkrijgen via de voeding. Fosfor speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals de opbouw van botten en tanden, de productie van energie en de werking van cellen. Fosfor komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Daarom heb je niet snel een tekort aan fosfor in je lichaam.

Wat doet Fosfor voor je gezondheid?

Fosfor heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Fosfor is van belang voor de opbouw/ontwikkeling van het skelet van kinderen
  • Voor het behoud van sterke botten en de normale werking van celmembranen
  • Fosfor helpt energie vrij te maken uit de voeding
  • Het draagt bij aan een sterk gebit

Fosfor in voeding

Fosfor komt in allerlei voedingsmiddelen voor. Denk aan zuivel, vis, vlees, volkoren producten en peulvruchten. In een glas halfvolle melk (250 gram) zit bijvoorbeeld 260 milligram fosfor. Dat is bijna de helft van wat een gemiddelde volwassene dagelijks nodig heeft.

Fosfor in voedingssupplementen

Fosfor komt niet zo vaak voor in voedingssupplementen. Dat komt omdat je meestal voldoende via de voeding binnenkrijgt. Supplementen die wel fosfor bevatten zijn meestal supplementen met alleen fosfor of supplementen speciaal voor de botten. In een multivitamine zit meestal geen fosfor.

Wanneer is een aanvulling met Fosfor nuttig?

Gebruik van maagzuurremmers
Als je maagzuurremmers gebuikt, kan extra fosfor wenselijk zijn omdat je lichaam het mineraal dan minder goed opneemt. Dit kun je het beste met je behandelend arts bespreken.

Lage inname uit voeding
De meeste mensen krijgen voldoende fosfor binnen via de voeding. Als je door een bepaalde ziekte of aandoening weinig eet of minder goed voedingsstoffen kan opnemen, is een aanvulling met fosfor nuttig.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Fosfor?

Tekort fosfor
De meeste mensen krijgen voldoende fosfor binnen met de voeding, een tekort komt aan fosfor komt daarom ook niet vaak voor. Als je een bepaalde ziekte of aandoening hebt zoals ondervoeding, alcoholisme of een ernstige darmziekte kun je een tekort aan fosfor ontwikkelen omdat het lichaam dan moeite heeft met het opnemen van fosfor uit voeding. Ook als je veel maagzuurremmers gebruikt kan er een tekort ontstaan. Een tekort aan fosfor in het lichaam kan leiden tot pijnlijke botten en spieren of vergroeide botten bij kinderen in de groei.

Te veel fosfor
Normaal gesproken kun je eigenlijk niet te veel fosfor binnenkrijgen als je gezond bent. Een te veel aan fosfor plas je dan weer uit. Als je nieren niet goed werken kun je wel te veel fosfor in je bloed krijgen. Een te hoog fosfaatgehalte kan zorgen voor botontkalking, bloedvatverkalking, verkalking van andere organen en jeuk.

Veilige inname
Er zijn geen nadelige effecten bekend van hoge innames van fosfor uit onze voeding en supplementen. Bekend is dat een inname van 3.000 milligram per dag veilig is voor volwassenen.

Hoeveel Fosfor per dag?

Voor fosfor is de Referentie Inname 700 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid fosfor die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor fosfor.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van fosfor niet bepaald kon worden vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Adequate inname (milligram per dag)
Kinderen
6-11 maanden
420
1-5 jaar
470
6-9 jaar
540
9-17 jaar
700
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
550
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
550
Zwangere vrouwen
700
Vrouwen die borstvoeding geven
900

Veelgestelde vragen

Is fosfor slecht voor de nieren?

Nee, fosfor is niet slecht voor de nieren. Andersom, als je nierproblemen hebt, kan het wel verstandig zijn om op te letten met de hoeveelheid fosfor die je binnenkrijgt. Als je nieren niet goed werken kun je te veel fosfor in het bloed krijgen. Te veel fosfor in het bloed kan zorgen voor botontkalking.