Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Fosfor

Fosfor, ook wel fosfaat genoemd, is een mineraal dat samen met calcium voor de stevigheid van botten en tanden zorgt. Ook speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam. Je hebt niet snel een tekort aan fosfor in je lichaam.

Wat doet Fosfor voor je gezondheid?

Fosfor heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Fosfor is van belang voor de opbouw/ontwikkeling van het skelet van kinderen
  • Voor het behoud van sterke botten en de normale werking van celmembranen
  • Fosfor helpt energie vrij te maken uit de voeding
  • Het draagt bij aan een sterk gebit

Fosfor in voeding

Fosfor komt in allerlei voedingsmiddelen voor. Denk aan zuivel, vis, vlees, volkoren producten en peulvruchten. In 100 gram halfvolle melk zit bijvoorbeeld 104 milligram fosfor.

Fosfor in voedingssupplementen

Suppletie met alleen fosfor komt weinig voor. Vaak wordt het mineraal toegevoegd aan een multivitamine of een product voor de botgezondheid.

Wanneer is een aanvulling met Fosfor nuttig?

Gebruik van maagzuurremmers

Als je maagzuurremmers gebuikt, kan extra fosfor wenselijk zijn omdat je lichaam het mineraal dan minder goed opneemt. Dit kun je het beste met je behandelend arts bespreken.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Fosfor?

Tekort fosfor

De meeste mensen krijgen voldoende fosfor binnen met de voeding, een tekort komt aan fosfor komt daarom ook niet vaak voor. Alleen wanneer je veel maagzuurremmers gebruikt kan er een tekort ontstaan. Een tekort aan fosfor in het lichaam kan leiden tot pijnlijke botten en spieren of vergroeide botten bij kinderen in de groei.

Veilige inname

Er zijn geen nadelige effecten bekend van hoge innames van fosfor uit onze voeding en supplementen. Bekend is dat een inname van 3.000 milligram per dag veilig is voor volwassenen.

Hoeveel Fosfor per dag?

Voor fosfor is de Referentie Inname 700 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid fosfor die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor fosfor.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van fosfor niet bepaald kon worden vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Adequate inname (milligram per dag)
Kinderen
6-11 maanden
420
1-5 jaar
470
6-9 jaar
540
9-17 jaar
700
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
550
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
550
Zwangere vrouwen
700
Vrouwen die borstvoeding geven
900