Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Chroom

Chroom, ook wel chromium genoemd, is een essentieel spoorelement. Spoorelementen zijn mineralen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Er is nog weinig bekend over de precieze werking van chroom. Wat wel bekend is, is dat het mineraal een rol speelt bij de werking van het hormoon insuline en daardoor bij het reguleren van het bloedsuikergehalte. Het wordt ook wel de glucosetolerantiefactor genoemd. Chroom komt van nature in kleine hoeveelheden voor in het lichaam. Een tekort aan chroom komt in Nederland nauwelijks voor.

Wat doet Chroom voor je gezondheid?

Chroom heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Chroom helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden
  • Het draagt bij aan het energiemetabolisme in het lichaam, van bijvoorbeeld koolhydraten en vetten.

Er zijn aanwijzingen dat chroom kan helpen bij het verminderen van het hongergevoel. Voor dit gezondheidseffect is meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Chroom in voeding

Chroom zit in kleine hoeveelheden in groenten, fruit en volkoren graanproducten. Verder komt chroom voor in vlees en lever. In de meeste producten zitten minder dan 5 microgram per portie. In graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen.

Chroom in voedingssupplementen

Chroom wordt ook als voedingssupplement verkocht, in de vorm van tabletten of capsules. Het wordt vaak gebruikt voor een bijdrage aan het normaal houden van de bloedsuikerspiegel. Ook wordt het vaak toegevoegd aan een multivitamine. De meest gebruikte vorm in supplementen is chroompicolinaat. Dit is een vorm die goed in het lichaam kan worden opgenomen.

Wanneer is een aanvulling met Chroom nuttig?

Sporters

Voor sporters kan een aanvulling met chroom nuttig zijn, omdat chroom een rol heeft in de omzetting van koolhydraten en vetten in energie.

Bij suikerdips

Sommige mensen kunnen extra ondersteuning gebruiken om de bloedsuiker stabiel te houden. Bij een onstabiele bloedsuiker kan je last krijgen van suikerdips, met symptomen zoals zoete trek, futloosheid en prikkelbaarheid. Chroom kan in dat geval een bijdrage leveren, doordat het helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Chroom?

Raadpleeg voor gebruik van supplementen met meer dan 200 microgram chroom een deskundige wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft, ziek bent (bijvoorbeeld diabetes hebt) of medicijnen gebruikt.

Tekort chroom

Alleen bij een ernstige ondervoeding kan een tekort aan chroom voorkomen. In Nederland is dit niet aan de orde.

Veilige inname

Er zijn geen nadelige effecten bekend van hoge innames van chroom uit onze voeding en met supplementen. Je kunt dus niet snel teveel chroom binnenkrijgen. Bij gebruik van doseringen boven de 200 microgram is alertheid geboden. Zie waarschuwing hierboven.

Hoeveel Chroom per dag?

Voor chroom is de Referentie Inname 40 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid chroom die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

Er zijn voor chroom geen speciale aanbevelingen van de Gezondheidsraad, voor bijvoorbeeld kinderen.

Veelgestelde vragen

Wat doet chroom bij afvallen?

Chroom kan helpen om de bloedsuiker stabiel te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je minder suikerdips krijgt en daardoor minder zin hebt in zoete tussendoortjes. Dit kan gunstig zijn als je probeert af te vallen. Er zijn ook aanwijzingen dat chroom kan helpen bij het verminderen van het hongergevoel. Hiervoor is echter meer wetenschappelijk bewijs nodig.

Helpt chroom bij diabetes?

Chroom kan een rol spelen bij de werking van insuline. Er is echter nog onvoldoende bewijs dat extra chroom gunstig is voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte bij mensen met diabetes. Als je diabetes hebt en een supplement met meer dan 200 microgram chroom gebruikt, is het aan te bevelen een deskundige te raadplegen.