B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Chloride

Chloride, ook wel chloor genoemd, is een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam. Dat betekent dat het lichaam het nodig heeft om gezond te blijven. De meeste mensen zullen chloride kennen als een onderdeel van natriumchloride (keukenzout). Chloride draagt bij aan een goede vochtbalans in het lichaam, net zoals natrium en kalium. Chloride wordt daarom ook wel eens een elektrolyt genoemd.

Wat doet Chloride voor je gezondheid?

Chloride heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Chloride is nodig voor de productie van maagzuur en draagt daarmee bij aan de normale spijsvertering

Chloride in voeding

Chloride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen. De belangrijkste bronnen van chloride zijn keukenzout en producten die van nature zout bevatten of waaraan keukenzout is toegevoegd.

1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Chloride in voedingssupplementen

Chloride wordt zelden, op zichzelf, als actieve stof aan voedingssupplementen toegevoegd. Chloride kan wel in voedingssupplementen voorkomen gebonden aan een actieve stof, bijvoorbeeld aan kalium of glucosamine. In sportdranken wordt chloride vaak als natriumchloride of kaliumchloride toegevoegd.

Wanneer is een aanvulling met Chloride nuttig?

Zelfs bij een zoutarm dieet krijg je voldoende chloride binnen. Extra chloride is in een gezonde situatie niet nodig.

Vochtverlies door sporten
Als je door intensief sporten of door sporten in warme omstandigheden veel vocht verliest, is een aanvulling met een sportdrank nuttig. Een sportdrank bevat naast vocht ook mineralen, zoals chloride, natrium en kalium, en koolhydraten. De mineralen zorgen ervoor dat het vocht makkelijker wordt opgenomen in het lichaam.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Chloride?

Tekort chloride
Een tekort aan chloride bij gezonde personen is in Nederland zeer onwaarschijnlijk. Chloride komt namelijk voor in bijna alle voedingsmiddelen en daarnaast zorgen onze nieren ervoor dat het lichaam niet te veel chloride uitplast.

Bij bepaalde ziekten en aandoeningen of bij gebruik van bepaalde medicijnen kun je wel te weinig chloride in het bloed hebben. Er ontstaat dan een zogenaamde elektrolytenstoornis. Deze medische aandoening moet door een arts worden behandeld.

Veilige inname
De veilige inname van chloride is gekoppeld aan de inname van zout, in de vorm van natriumchloride. Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 3,6 gram chloride.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de nadelige effecten van zout gerelateerd zijn aan natrium.

Hoeveel Chloride per dag?

Voor chloride is de Referentie Inname 800 milligram. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid chloride die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

Er zijn voor chloride geen speciale aanbevelingen van de Gezondheidsraad.