B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Borium

Borium supplement

Borium, ook wel boron of boor genoemd, is een sporenelement. Je kunt het vinden in aarde, planten en water. Borium is voor het lichaam niet essentieel. Dat betekent dat het lichaam het niet perse nodig heeft om gezond te blijven. Borium is betrokken bij verschillende stofwisselingsprocessen in het lichaam, zoals de energie- en vetstofwisseling. Daarnaast speelt het een rol in de botten en de hormoonhuishouding.

Wat doet Borium voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van borium in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat borium de volgende effecten heeft in het lichaam:

  • Borium speelt een rol bij de botaanmaak
  • Voor het behoud van soepele gewrichten
  • Helpt een normale werking van prostaat, hersenen en schildklier te behouden

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Borium in voeding

Borium komt voornamelijk voor in vruchten zoals, appels, peren, pruimen, rozijnen en tomaten. Daarnaast kun je het ook vinden in peulvruchten.

Borium in voedingssupplementen

Borium supplementen zijn vaak als tablet of capsule verkrijgbaar. Een supplement met Borium is ook als druppels verkrijgbaar. Je kun het dan oplossen in water of vruchtensap. Borium wordt ook vaak aan een multivitamine of mineralen complex toegevoegd.

Wanneer is een aanvulling met Borium nuttig?

Botten en gewrichten
Bij het ouder worden of bij zware fysieke inspanning kan een ondersteuning van de normale botaanmaak en ondersteuning voor het behoud van soepele gewrichten gewenst zijn. Een aanvulling met borium kan hier mogelijk bij helpen.

Prostaat
Naarmate mannen ouder worden groeit de prostaat onder invloed van de hormonale verandering. De plasbuis kan hierdoor in verdrukking komen. Sommige mannen merken hierdoor dat hun plasfunctie en – frequentie verandert. Voor het behoud van een normale prostaat kan een aanvulling met borium nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Borium?

Veilige inname
De veilige inname van Borium uit voeding is 0,16 milligram per kilo lichaamsgewicht volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Voor een gemiddelde volwassene is dat 11 milligram per dag. Bij een langdurige inname boven de veilige hoeveelheid kun je last krijgen van je maag en darmen, nieren, huid en hart. Houd je aan de aanbevolen dosering op de verpakking.

Hoeveel Borium per dag?

Veel gebruikte doseringen zijn 0,5 mg tot 3 mg borium per dag.

Veelgestelde vragen

Is borium gevaarlijk?

Het gebruik van borium supplementen is over het algemeen veilig, zolang je onder de maximale veilige hoeveelheid van 11 milligram blijft. Een langdurige inname boven de maximale veilige hoeveelheid kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Borium supplement