B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Zaagpalm

zaagpalm bessen

De zaagpalm (Serenoa repens), ook wel bekend als de Amerikaanse dwergpalmboom of saw palmetto, staat bekend om zijn grote waaiervormige bladeren. De boom kent zijn oorsprong in de zuidoostelijke regio’s van de Verenigde Staten. De zaagpalm produceert in de herfst donkerrode bessen. De bessen van de zaagpalm werden vroeger door inheemse Amerikaanse stammen gebruikt als natuurlijk medicijn voor prostaatgerelateerde aandoeningen en problemen met de urinewegen. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van de bessen. Tegenwoordig weten we dat de bessen van de zaagpalm plantensterolen en flavonoïden bevatten.

Zaagpalm wordt voornamelijk in voedingssupplementen gebruikt vanwege een mogelijk gunstig effect op de prostaat bij mannen.

Zaagpalm als voedingssupplement

Voedingssupplementen met zaagpalm bevatten zaagpalmblad of een extract afkomstig van de bessen van de zaagpalm. Het wordt vaak gebruikt in een formule voor de prostaat, bijvoorbeeld samen met zink. Er zijn ook voedingssupplementen met alleen zaagpalm verkrijgbaar. Veel supplementen met zaagpalm zijn verkrijgbaar als capsule of softgel. 

Wat doet Zaagpalm voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met zaagpalm staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Zaagpalm is goed voor de prostaat en urinewegen
  • Het is goed voor de haargroei
  • Zaagzalm heeft een gunstige invloed op vruchtbaarheid

Waar moet ik op letten bij gebruik van Zaagpalm?

Het gebruik van zaagpalm wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar moet worden vermeden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van zaagpalm in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van zaagpalm in supplementen is tussen de 100 en 400 mg per dag. Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat hoeveelheden tot 640 mg per dag veilig zijn. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de bijwerkingen van zaagpalm?

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van zaagpalm. Heel soms hebben mensen last van hun maag en darmen, hoofdpijn, verminderd libido en duizeligheid na gebruik van zaagpalm. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Is zaagpalm goed voor het testosterongehalte?

Er wordt wel eens gezegd dat zaagpalm goed is voor het testosterongehalte. Er zijn aanwijzingen dat zaagpalm mogelijk een effect heeft op het testosterongehalte, maar het effect moet nog verder onderbouwd worden. Zaagpalm wordt voornamelijk gebruikt vanwege het effect op de prostaat en de vruchtbaarheid van de man.

Lees hier meer over voedingssupplementen met een gunstig effect op de prostaat.

zaagpalm bessen