B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Teunisbloem en borage

Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis). Oorspronkelijk komt de plant uit Noord- en Zuid-Amerika, maar de plant komt vandaag de dag ook veel in Europa voor. De inheemse bevolking van Amerika gebruikte de stengel en de sappen uit het blad voor de verzorging van hun huid en bepaalde aandoeningen. De zaden van de teunisbloem zijn rijk aan omega-6 vetzuren, inclusief linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA).

Borageolie (Borago officinalis) staat bekend om dezelfde effecten als teunisbloemolie. Dit komt omdat deze olie ook rijk is aan GLA. Borage bevat 23% GLA, waar teunisbloemolie 8 tot 10% GLA bevat.

Wat doet Teunisbloem en borage voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met teunisbloemolie of borage olie staan. De effecten zijn gebaseerd op de werking van gamma-linoleenzuur. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Teunisbloemolie en borage olie helpen bij behoud van een gezonde huid en bindweefsel
  • Ze ondersteunen een gezond hart en soepele bloedvaten
  • Teunisbloemolie en borage olie ondersteunen het immuunsysteem
  • Ze helpen bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien
  • Teunisbloemolie en borage olie helpen bij het reguleren van het metabolisme
  • En zijn goed voor de nierfunctie en urinewegen

Waar moet ik op letten bij gebruik van Teunisbloem en borage?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van teunisbloemolie en borage olie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van teunisbloemolie en borage olie in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.