B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Teunisbloem en borage

Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis). Oorspronkelijk komt de plant uit Noord- en Zuid-Amerika, maar de plant komt vandaag de dag ook veel in Europa voor. De inheemse bevolking van Amerika gebruikte de stengel en de sappen uit het blad voor de verzorging van hun huid en bepaalde aandoeningen. De zaden van de teunisbloem zijn rijk aan omega-6 vetzuren, inclusief linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA). Het lichaam kan GLA zelf aanmaken uit linolzuur, maar een aanvulling kan soms toch zinvol zijn.

Borageolie (Borago officinalis) staat bekend om dezelfde effecten als teunisbloemolie. Borage, ook wel komkommerkruid of bernagie genoemd, is ook rijk aan GLA. Borage bevat zelfs veel meer GLA dan de teunisbloem. Borageolie bevat 23% GLA, waar teunisbloemolie 8 tot 10% GLA bevat.

Wat doet Teunisbloem en borage voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met teunisbloemolie of borageolie staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Teunisbloemolie en borageolie helpen bij behoud van een gezonde huid en bindweefsel
  • Ze ondersteunen een gezond hart en soepele bloedvaten
  • Teunisbloemolie en borageolie ondersteunen het immuunsysteem
  • Ze helpen bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien
  • Borage is goed voor de nierfunctie en urinewegen

Daarnaast kan de GLA in teunisbloemolie en borageolie mogelijk helpen bij het reguleren van de stofwisseling. Dit effect is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Waar kan ik Teunisbloem en borage voor gebruiken?

Menstruatie cyclus
Veel vrouwen gebruiken teunisbloemolie of borageolie bij ongemakken rondom de menstruatie. Gamma-linoleenzuur uit teunisbloem of borage kan mogelijk helpen bij gespannen borsten en stemmingswisselingen.

Overgang
Ook vrouwen in de overgang gebruiken vaak teunisbloemolie of borageolie bij ongemakken. Het kan voornamelijk helpen om een droge huid, die tijdens de overgang kan ontstaan, zacht en soepel te houden. Daarnaast kan het mogelijk ook helpen bij andere verschijnselen zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Maar het wetenschappelijk bewijs is daar nog niet zo sterk voor.

Gewichtsbeheersing
Teunisbloemolie of borageolie kan in combinatie met lichaamsbeweging en gezonde voeding ingezet worden als onderdeel van een gewichtsbeheersingsprogramma. Gamma-linoleenzuur uit teunisbloem of borage kan mogelijk helpen bij de regeling van de stofwisseling. Er is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit effect te bewijzen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Teunisbloem en borage?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van teunisbloemolie en borageolie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van teunisbloem en borage in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van teunisbloem of borage in supplementen is tussen de 500 en 1500 mg per dag. Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat hoeveelheden tot 6000 mg teunisbloemolie of 4000 mg borageolie per dag veilig zijn. Gevoelige mensen kunnen bij gebruik van teunisbloem of borage last krijgen van milde darmklachten. Verlaag in dat geval de dosering of stop met het gebruik.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat teunisbloemolie werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van teunisbloemolie. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van teunisbloemolie, werden uitgevoerd in periodes van enkele maanden.

Is teunisbloemolie een wondermiddel?

Nee, teunisbloemolie is net als alle andere voedingssupplementen geen wondermiddel. Je kunt het gebruiken voor bovengenoemde gezondheidseffecten, maar is niet bedoeld om een ziekte of klacht te behandelen. Het wordt wel eens een wondermiddel genoemd, omdat het erg veelzijdig is.