B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Spirulina

Spirulina is een alg die vele soorten vitamines, mineralen en eiwitten bevat. Om die reden wordt het gebruikt als aanvulling op de voeding, bijvoorbeeld bij zeer laagcalorische diëten.

Spirulina supplementen kunnen twee soorten cyanobacteriën bevatten, ook wel blauwalgen genoemd: Arthrospira platensis en Arthrospira maxima. Er zijn blauwalgsoorten die giftig zijn, maar Spirulina is geen giftige blauwalg. Oorspronkelijke groeit spirulina in mineraalrijke zoutwatermeren. Tegenwoordig wordt de alg gekweekt, vooral in Noord-Amerika en Azië.

In tegenstelling tot de meeste andere algen, zoals bijvoorbeeld chlorella, heeft spirulina een zachte celwand, waardoor de voedingsstoffen in de alg gemakkelijker in ons maagdarmkanaal beschikbaar zijn.

Wat doet Spirulina voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met spirulina staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie:

  • Voor energie bij vermoeidheid
  • Spirulina draagt bij aan het behoud en de opbouw van spieren
  • Het draagt bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten
  • Het vermindert het hongergevoel en ondersteunt de gewichtsbeheersing
  • Antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Spirulina ondersteunt het immuunsysteem

Waar kan ik Spirulina voor gebruiken?

Doordat spirulina veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vetzuren bevat, kan het voor veel toepassingen gebruikt worden. Sommige vitamines en mineralen die in spirulina zitten ondersteunen bijvoorbeeld het immuunsysteem of de bloedsuikerspiegel. Spirulina wordt ook gebruikt als ondersteuning bij een detox of bij gewichtsbeheersing vanwege de voedingsstoffen die het bevat. De antioxidanten uit spirulina helpen mogelijk je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze gezondheidseffecten zijn nog niet wetenschappelijk bewezen.

Spirulinavoedingssupplement

Hoe moet je Spirulina gebruiken?

Spirulina kun je vaak kopen als poeder. Dit poeder is makkelijk te mengen, bijvoorbeeld door een smoothie, een shake of glas water. Mocht je de smaak niet lekker vinden, dan kan je ook kiezen voor een tablet met spirulina dat je kan slikken. Op het etiket staat een gebruiksadvies en de aanbevolen dagdosering.

Mag je Spirulina bij zwangerschap en borstvoeding gebruiken?

Er is onvoldoende wetenschappelijke informatie over gebruik van spirulina tijdens zwangerschap en borstvoeding. Daarom kan niet worden bepaald of gebruik veilig is en wordt het uit voorzorg afgeraden.

Veelgestelde vragen

Kan je afvallen met spirulina?

Spirulina bevat veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Als wilt afvallen ofwel gewicht wilt verliezen, eet je minder dan je verbruikt. Hierdoor is er een kans dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt met voeding. Om deze reden wordt spirulina gebruikt door mensen die willen afvallen. Het is niet bekend of spirulina ook daadwerkelijk helpt bij het afvallen.

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

Een groot verschil tussen de algen spirulina en chlorella is de kleur en oorsprong: spirulina is een blauwgroene zoutwateralg en chlorella een groene zoetwateralg. Spirulina en chlorella zijn allebei algen met een hoge voedingswaarde: ze bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ze worden daarom ook wel ‘superfoods’ genoemd. Spirulina bevat van sommige voedingsstoffen net iets meer dan chlorella, zoals eiwitten en vetzuren. En andersom bevat chlorella iets meer meer chlorofyl en bèta-caroteen dan spirulina. Je kunt ze dus goed samen gebruiken, maar ook één van de twee.