B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Verantwoord gebruik Sint janskruid supplementen

Verantwoord gebruik van Sint janskruid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) raadt het gebruik van het supplement af als je bepaalde geneesmiddelen slikt. Voor welke geneesmiddelen geldt dit? En zijn er nog meer gebruiksadviezen?

Sint-janskruid en geneesmiddelen

Het gebruik van Sint-janskruid wordt afgeraden wanneer je bepaalde medicijnen slikt. De combinatie van het kruidensupplement met medicijnen geeft mogelijk ongewenste effecten. Zo kan het gebruik van Sint-janskruid samen met medicijnen tegen angst en depressie bijwerkingen geven, omdat antidepressiva sterker kunnen werken.

Daarnaast vermindert Sint-janskruid de werking van medicijnen tegen HIV en hepatitis C. Ook de werking van de anticonceptiepil wordt minder, wanneer je tegelijkertijd supplementen met Sint-janskruid gebruikt.

Andere voorbeelden van medicijnen waarvan Sint janskruid de werking vermindert zijn antistollingsmedicijnen, medicijnen bij hartziekten, medicijnen die het afweersysteem onderdrukken en medicijnen bij de behandeling van kanker. 

Bekijk voor alle groepen medicijnen en hun voorbeelden onze infographic.

Wat moet je doen?

Gebruik je medicijnen en Sint-janskruid? Laat je arts en apotheker weten dat je Sint-janskruid gebruikt. Je arts en apotheker kunnen je vertellen of je Sint janskruid met je medicijnen kunt gebruiken. Ook als je stopt met het gebruik van Sint janskruid moet je dat overleggen met de arts en apotheker.

Ook andere bijwerkingen?

Naast de wisselwerking met verschillende geneesmiddelen wijst het RIVM ook op een aantal andere effecten. Zo kan je huid mogelijk sneller verbranden, wanneer je na gebruik van Sint-janskruid in de zon gaat zitten. Ook kun je mogelijk last krijgen van duizeligheid, diarree en angst. Dit kan een overgevoeligheidsreactie zijn van jouw lichaam op het kruidenpreparaat.

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft is het raadzaam om geen supplementen met Sint-janskruid en kruiden in het algemeen te gebruiken. Hierover zijn namelijk onvoldoende gegevens bekend.

Heb jij last van bijwerkingen bij het gebruik van supplementen met Sint-janskruid? Meld dit dan bij de fabrikant, je huisarts of het Lareb.

Bron: Advies RIVM

Verantwoord gebruik van Sint janskruid