Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden

Sint janskruid

Sint janskruid (Hypericum perforatum) is een plantje met mooie gele bloemen. Het wordt veel gebruikt door personen die somber gestemd zijn of zich neerslachtig voelen, omdat er aanwijzingen zijn dat het kruid kan helpen bij een van emotionele balans.

Oorsprong Sint janskruid

Sint janskruid komt oorspronkelijk uit Europa, maar is inmiddels over de hele wereld te vinden. Het gele, zonnige kruid bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni. Dit is de tijd van het jaar dat de zon op zijn hoogst staat en de gele bloemen geoogst worden. Het plantje is in veel Europese culturen bekend en kent een historie van gebruik voor bepaalde gezondheidseffecten.

Sint janskruid als voedingssupplement

Sint janskruid wordt veel gebruikt in voedingssupplementen. Meestal wordt er een extract van de plant en bloemen gemaakt. Belangrijke inhoudsstoffen van Sint janskruid zijn hypericine en hyperforine. Het mogelijke effect van Sint janskruid wordt voornamelijk aan deze stoffen toegeschreven. Soms zijn Sint janskruid extracten gestandaardiseerd op hypericine. Op het etiket staat dan een percentage of hoeveelheid van hypericine.

Wat doet Sint janskruid voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met Sint janskruid staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Sint janskruid draagt bij aan een goede gemoedstoestand en een geestelijke balans

Er zijn aanwijzingen dat de actieve stof hypericine in Sint janskruid een positieve invloed heeft op het centraal zenuwstelsel. Zo kan het helpen voor een gunstige stemming als je innerlijke onrust hebt, prikkelbaar of wat neerslachtig bent. Uit onderzoek blijkt dat Sint janskruid de heropname van de neurotransmitters zoals serotonine in de hersenen kan remmen, waardoor er meer serotonine in de hersenen beschikbaar komt. Serotonine speelt een rol in de stemming[1]. Om je lekker te voelen, is aandacht voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid belangrijk.

[1] Nederlands tijdschrift voor geneeskunde

  • Het geeft meer energie
  • Sint janskruid is goed voor een gezonde nachtrust
  • Het bevordert de spijsvertering
  • Goed voor de nierfunctie, urinewegen en galfunctie
  • Het heeft een verzachtende invloed op luchtwegen

Waar moet ik op letten bij gebruik van Sint janskruid?

Meer dan 2 mg hypericine in Sint-janskruid kan mogelijk de gevoeligheid van je huid voor zonlicht verhogen, waardoor je huid sneller kan verbranden. Dit is met name relevant voor personen met een lichte huid. Ook kan bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie optreden van jouw lichaam op het kruidenpreparaat. Je kan dan duizelig worden of last krijgen van je maag en darmen. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft is het raadzaam om geen supplementen met Sint-janskruid, en kruiden in het algemeen, te gebruiken. Hierover zijn namelijk onvoldoende gegevens bekend.

Lees meer over veilig gebruik van Sint janskruid naar aanleiding een RIVM rapport.

Medicijngebruik en Sint janskruid

Sint janskruid kan de werking van diverse geneesmiddelen beïnvloeden, zoals antidepressiva en de anticonceptiepil. Bij medicijngebruik is het verstandig met je arts de keuze voor dit voedingssupplement te bespreken.  Lees meer over Sint janskruid en medicijnen.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Hoeveel Sint janskruid per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Sint janskruid in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van Sint janskruid in supplementen is 200 mg tot 1000 mg extract per dag. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Sint janskruid werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van Sint janskruid. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van Sint janskruid, werden uitgevoerd in periodes van 4 tot 6 weken.

Wat is het verschil tussen valeriaan en Sint janskruid?

Sint janskruid en valeriaan zijn beide kruiden, maar ze worden voor een andere toepassing gebruikt. Sint janskruid wordt voornamelijk gebruikt voor de gemoedstoestand. Valeriaan wordt voornamelijk gebruikt als rustgevend middel in periodes van stress. Beide kruiden kunnen een positief effect hebben op de nachtrust. Je kunt valeriaan en Sint janskruid tegelijk gebruiken. Er zijn ook supplementen op de markt die beide kruiden bevatten.

Werkt Sint janskruid tegen depressie?

Er zijn geneesmiddelen met Sint janskruid voor mensen met een (milde) depressie. Heb je een depressie of denk je dat te hebben? Raadpleeg dan een arts of apotheker. Houd er ook rekening mee dat je Sint janskruid niet gelijktijdig met antidepressiva kan gebruiken, omdat dit een interactie met elkaar heeft.
Voedingssupplementen met Sint janskruid zijn niet bedoeld om een ziekte of klacht te behandelen. Een voedingssupplement met Sint janskruid gebruik je ter ondersteuning van je gemoedstoestand.