B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Kalium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Antioxidanten Arginine Astaxanthine BCAA Alle overig

Sint janskruid

Sint janskruid (Hypericum perforatum) is een plantje met mooie gele bloemen. Het wordt veel gebruikt door personen die somber gestemd zijn of zich neerslachtig voelen, omdat er aanwijzingen zijn dat het kruid kan helpen voor het krijgen van emotionele balans.

Oorsprong

Sint janskruid komt oorspronkelijk uit Europa, maar is inmiddels over de hele wereld te vinden. Het gele, zonnige kruid bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni. Dit is de tijd van het jaar dat de zon op zijn hoogst staat en de gele bloemen geoogst worden. Het plantje is in veel Europese culturen bekend en kent een historie van gebruik voor bepaalde gezondheidseffecten.

Wat doet Sint janskruid voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met Sint janskruid staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Sint janskruid draagt bij aan een goede gemoedstoestand en een geestelijke balans

Er zijn aanwijzingen dat de actieve stof hypericine in Sint janskruid een positieve invloed heeft op het centraal zenuwstelsel. Zo kan het helpen voor een gunstige stemming als je innerlijke onrust hebt, prikkelbaar of wat neerslachtig bent. Om je lekker te voelen, is aandacht voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid belangrijk.

  • Het geeft meer energie
  • Sint janskruid is goed voor een gezonde nachtrust
  • Het bevordert de spijsvertering
  • Goed voor de nierfunctie, urinewegen en galfunctie
  • Het heeft een verzachtende invloed op luchtwegen

Waar moet ik op letten bij gebruik van Sint janskruid?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van sint janskruid tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Sint janskruid kan de werking van diverse geneesmiddelen beïnvloeden. Bij medicijngebruik is het verstandig met je arts de keuze voor dit voedingssupplement te bespreken. Het etiket van een product vermeldt met welke geneesmiddelen een wisselwerking kan optreden.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Sint janskruid in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.