B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Saffraan

Saffraan is afkomstig uit de gedroogde stempel, het bovenste gedeelte van de stamper, van de saffraankrokus (Crocus sativus L.). Saffraan staat bekend als duurste specerij ter wereld en wordt daarom ook weleens het ‘rode goud’ genoemd. Meer dan 80% van de wereldwijde productie van saffraan vindt plaats in Iran. Van oudsher wordt saffraan in de Perzische en Chinese geneeskunde gebruikt vanwege de heilzame werking. Het wordt in die geneeskunde bijvoorbeeld gebruikt bij depressies en menstruatieklachten. Daarnaast wordt saffraan gebruikt voor het kleuren en aromatiseren van eten.

Saffraan als voedingssupplement

Saffraan wordt tegenwoordig veel gebruikt in voedingssupplementen. De saffraandraadjes worden vermalen of er wordt een extract van gemaakt. Als voedingssupplement wordt het meestal verwerkt in capsules. Saffraan bevat verschillende stoffen, waarvan crocetine en crocine, picrocrocine en safranal de belangrijkste zijn. Extracten van saffraan worden vaak gestandaardiseerd op één of meerdere van deze stoffen.

Wat doet Saffraan voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met saffraan staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Saffraan, voor een goede gemoedstoestand, werkt rustgevend
  • Het helpt bij ongemakken rondom de menstruatie
  • Het heeft een gunstige invloed op mannelijke vruchtbaarheid

Waar moet ik op letten bij gebruik van Saffraan?

Saffraan kan je over het algemeen veilig gebruiken zonder negatieve effecten. In een aantal situaties is het wel belangrijk om alert te zijn.

Zwangerschap en borstvoeding
Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn.

Saffraan en antidepressiva
Sommige kruiden gaan niet goed samen met bepaalde medicijnen. Voor saffraan is het nog onduidelijk of het samen gaat met antidepressiva. Raadpleeg altijd je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Hoeveel Saffraan per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van saffraan in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van saffraan in supplementen is 25 tot 50 milligram extract per dag. Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat hoeveelheden tot 100 mg extract per dag gedurende een korte periode (een paar maanden) veilig zijn.

Veelgestelde vragen

Is saffraan verslavend?

Nee, saffraan heeft geen verslavende werking. Het is een voedingssupplement dat je inzet om je gezondheid te ondersteunen.

Hoe lang duurt het voordat saffraan werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van saffraan. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van saffraan, werden uitgevoerd in periodes van 6 weken tot enkele maanden.