B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Rhodiola gaat niet goed samen met antidepressiva

Rhodiola supplement samen met medicijnen

Er zijn aanwijzingen dat je beter geen Rhodiola kunt gebruiken als je een bepaalde soort antidepressiva gebruikt. Het gelijktijdig gebruik van Rhodiola met antidepressiva kan er mogelijk voor zorgen dat de antidepressiva sterker werkt. Dit kan gevaarlijk zijn doordat er dan ook meer bijwerkingen van het medicijn kunnen optreden. Op welke manier beïnvloed Rhodiola de medicijnen? En wat moet je doen als je antidepressiva gebruikt en rhodiola wil gaan gebruiken?

Hoe werken Rhodiola en antidepressiva?

Antidepressiva
Antidepressiva zijn medicijnen die worden ingezet om depressieve klachten te verminderen. Een depressie is een aandoening waarbij iemand zich langere tijd somber voelt en moeite heeft om plezier te ervaren. Antidepressiva werken in de hersenen, waar ze stoffen die invloed hebben op je stemming beïnvloeden (neurotransmitters). Er zijn verschillende soorten antidepressiva die allemaal net een beetje anders in de hersenen werken. Antidepressiva worden door de arts voorgeschreven. Rodiola heeft mogelijk een effect op Monoamine-oxidase (MAO)-remmers.

Rhodiola
Rhodiola is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt vanwege zijn eigenschappen op de gezondheid. Het wordt onder andere gebruikt in stresssituaties en voor het concentratievermogen. Rhodiola bevat veel verschillende stoffen. Een van de stoffen in Rhodiola is rosiridine, waarvan uit onderzoek in het laboratorium blijkt dat het op eenzelfde manier kan werken als de stoffen in MAO-remmers. Hierdoor kan Rhodiola er mogelijk voor zorgen dat MAO-remmers sterker werken. Dit wordt ook wel een wisselwerking of interactie genoemd.

Advies als je antidepressiva gebruikt

Als je antidepressiva gebruikt, en in dit geval specifiek MAO-remmers, en Rhodiola gebruikt of wil gaan gebruiken is het verstandig om dit aan je arts of apotheker te vertellen. Zij kunnen alert zijn op een mogelijke wisselwerking en afhankelijk van je situatie adviseren om te stoppen met Rhodiola of om het niet te gaan gebruiken.

Rhodiola supplement samen met medicijnen