B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Rhodiola

Rhodiola rosea, ook wel rozewortel genoemd, is een vetplant die bekend staat als een natuurlijke rustgever. De plant kom oorspronkelijk voor in koude bergachtige gebieden in onder andere Noord-Amerika, Noordoost-Europa en Noord-Azië. De wortels van de Rhodiola plant werden traditioneel al gebruikt in stresssituaties. De wortels van de plant ruiken een beetje naar rozen, waaraan het ook zijn naam dankt. Rosea betekent namelijk rozengeur.

Rhodiola als voedingssupplement

Rhodiola wordt tegenwoordig veel gebruikt in voedingssupplementen. De wortel van Rhodiola wordt vermalen of er wordt een extract van gemaakt. Als voedingssupplement wordt het gebruikt in de vorm van poeder of verwerkt in capsules. Rhodiola bevat verschillende stoffen waarvan Salidroside en Rosavin de meest bekende zijn. Extracten van Rhodiola worden vaak hierop gestandaardiseerd. Daarnaast bevat Rhodiola nog veel andere stoffen, zoals flavonoïden en antioxidanten.

Wat doet Rhodiola voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met Rhodiola staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie:

  • Rhodiola helpt om evenwichtig te zijn in stresssituaties
  • Het draagt bij aan het concentratievermogen
  • Rhodiola is goed voor de bloedsomloop en de bloeddruk
  • Het heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels

Rhodiola behoort tot de zogenaamde fyto-adaptogenen. Deze hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze mogelijk het aanpassingsvermogen van lichaam en geest gedurende wisselende omstandigheden kunnen ondersteunen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Rhodiola?

Rhodiola kan over het algemeen veilig gebruikt worden zonder negatieve effecten. In een aantal situaties is het wel belangrijk om alert te zijn.

Antidepressiva
Het gelijktijdig gebruik van Rhodiola supplementen met een specifieke groep antidepressiva, MAO-remmers, kan mogelijk leiden tot een versterking van het medicijn. Hierdoor is het belangrijk om alert te zijn als je MAO-remmers gebruikt. Lees meer over gelijktijdig gebruik van Rhodiola en antidepressiva.

Zwangerschap en borstvoeding
Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn.

Hoeveel Rhodiola per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Rhodiola in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van Rhodiola in supplementen is tussen de 100 en 600 mg extract per dag.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Rhodiola en Ashwagandha?

Rhodiola en Ashwaghanda zijn allebei kruiden die vaak gebruikt worden in stressvolle periodes. Rhodiola wordt vaak gebruikt door mensen als ondersteuning bij vermoeidheid en voor de concentratie. Ashwagandha wordt vaak gebruik als natuurlijke rustgever bij stress en spanning. Beide kruiden kunnen een positief effect hebben op de gemoedstoestand. Je kunt Rhodiola en Ashwagandha tegelijk gebruiken. Er zijn ook supplementen op de markt die beide kruiden bevatten.

Wat is het verschil tussen Rhodiola en Saffraan?

Rhodiola en Saffraan zijn kruiden die beide worden gebruikt voor de gemoedstoestand. Saffraan werkt daarnaast ook rustgevend. Rhodiola wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van vermoeidheid en het concentratie vermogen. Het is veilig om beide kruiden tegelijk te gebruiken. Er zijn ook supplementen op de markt die beide kruiden bevatten.

Wat zijn de bijwerkingen van Rhodiola?

Over het algemeen ervaren de meeste mensen geen ongemakken tijdens het gebruik van Rhodiola. Heel soms krijgen mensen last van duizeligheid, een droge mond of juist veel speeksel. Rhodiola zorgt niet voor gewichtstoename. Ervaar je negatieve effecten? Meld dit bij de fabrikant en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Hoe lang mag je Rhodiola gebruiken?

Het is niet met zekerheid te zeggen hoe lang je Rhodiola aan een stuk kunt gebruiken. Dat hangt namelijk af van factoren zoals het soort supplement en de dosering. Er zijn in ieder geval aanwijzingen uit de literatuur dat je een dosering van 300 mg extract drie maanden achter elkaar veilig kunt gebruiken.

Hoe lang duurt het voordat Rhodiola werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van Rhodiola. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van Rhodiola, werden uitgevoerd in periodes van enkele dagen tot enkele maanden.