B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

OPC

Oligomere proanthocyanidinen (OPC) zitten vooral in fruitsoorten, zoals bessen en druiven, maar ook in noten en granen. De pitten van druiven (Vitis vinifera) bevatten voornamelijk veel OPC. De bast van de pijnboom bevat dezelfde stoffen ook, maar in mindere mate. OPC behoren tot de groep bioflavonoïden.

OPC wordt ook als voedingssupplement verkocht, voornamelijk als druivenpitextract. Op OPC uit druivenpitten is onderstaande informatie van toepassing. 

Wat doet OPC voor je gezondheid?

OPC is vooral bekend vanwege de werking als antioxidant en de mogelijke positieve invloed op hart- en bloedvaten. De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van een voedingssupplement met OPC uit druivenpitten staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • OPC heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten
  • Het is goed voor de bloedsomloop en de doorbloeding
  • OPC, voor behoud van een goede bloeddruk
  • Antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • OPC beschermt de huid tegen veroudering

Waar moet ik op letten bij gebruik van OPC?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van OPC tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van OPC in voedingssupplementen, bijvoorbeeld in de vorm van capsules met een extract. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.