B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Moederkruid

Moederkruid (Tanacetum parthenium) is een plantje met eetbare bladeren. De bloemetjes lijken een beetje op kamille, maar de planten zijn geen familie van elkaar. De bladeren worden al sinds de Oudheid gebruikt vanwege de verzachtende invloed op het hoofd en vanwege een mogelijke invloed van moederkruid op de bloedcirculatie. Ook werd het toen gebruikt tijdens de zwangerschap om weeën op te wekken, waar het zijn naam moederkruid aan te danken heeft.

Moederkruid komt oorspronkelijk uit de Balkan, maar is tegenwoordig bijna overal te vinden. De eetbare bladeren van moederkruid kunnen verwerkt worden in salades en in thee, maar ook in voedingssupplementen.

Wat doet Moederkruid voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met moederkruid staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Moederkruid heeft een ontspannende werking, bijvoorbeeld op het hoofd
  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde weefsels en cellen
  • Moederkruid helpt bij overgangsverschijnselen
  • Ondersteunt een normale menstruatiecyclus
  • Voor een goede conditie van de bloedvaten, voor een goede doorbloeding

Waar moet ik op letten bij gebruik van Moederkruid?

Vermijd gebruik van supplementen met moederkruid tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Moederkruid kan mogelijk weeën opwekken. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van moederkruid in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van moederkruid in supplementen is tussen de 100 en 400 mg per dag. Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat hoeveelheden tot 600 mg per dag veilig zijn. Moederkruid wordt meestal zonder negatieve effecten gebruikt. Gevoelige mensen kunnen bij gebruik van moederkruid last krijgen van milde darmklachten of huiduitslag. Verlaag in dat geval de dosering of stop met het gebruik. Het eten van vers moederkruid kan blaren in de mond veroorzaken. Bij voedingssupplementen treedt dit nagenoeg nooit op.

Veelgestelde vragen

Helpt moederkruid bij migraine?

Er zijn kruidengeneesmiddelen met moederkruid op de markt ter voorkoming van migraine hoofdpijn. Kruidengeneesmiddelen zijn geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en zijn bedoeld om ziektes of aandoeningen te behandelen. Voedingssupplementen met moederkruid zijn niet bedoeld om een ziekte of klacht te behandelen. Moederkruid voedingssupplementen kun je gebruiken voor bovenstaande gezondheidseffecten.