B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Meidoorn

meidoornbessen kunnen worden gebruikt als thee

De meidoorn (Crataegus laevigata) is familie van de roos. Het is een struik die bekend staat om zijn  scherpe stekels, witte bloemen en rode bessen. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn heilzame eigenschappen. Tegenwoordig worden supplementen met meidoorn vaak gebruikt vanwege de mogelijke gunstige werking voor het hart en de bloeddruk. Ook wordt het gebruikt bij gevoelens van stress of spanning. Supplementen met meidoorn komen vaak voor in de vorm van capsules of tincturen en bevatten meestal een extract van het blad en/of de bloem. De bladeren of bessen kunnen ook worden gebruikt als thee. De meidoorn bevat flavonoïden. Deze actieve stoffen hebben mogelijk een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten.

Wat doet Meidoorn voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met meidoorn staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Meidoorn helpt bij onrustig of gespannen gevoel
  • Het ondersteunt een normale bloeddruk
  • Meidoorn is goed voor de bloedsomloop en ondersteunt het hart

Waar moet ik op letten bij gebruik van Meidoorn?

Meidoorn kan mogelijk de werking van antistollingsmiddelen versterken. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen supplementen met meidoorn.

Hoeveel Meidoorn per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van meidoorn in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van meidoorn in supplementen is 400 tot 900 milligram extract per dag. Er zijn aanwijzingen in literatuur dat hoeveelheden van 1,8 gram per dag veilig gebruikt kunnen worden gedurende 4 maanden. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

meidoornbessen kunnen worden gebruikt als thee