B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Kurkuma

Kurkuma, ook wel geelwortel of Turmeric genoemd, is een specerij dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld curry gerechten. Het wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa en kan worden herkend aan de duidelijke gele kleur. De actieve stoffen in kurkuma worden curcuminoïden genoemd.

Wat doet Kurkuma voor je gezondheid?

Kurkuma wordt door veel consumenten gebruikt voor het behoud van soepele gewrichten en voor behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed.

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met kurkuma staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Kurkuma draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed
  • Het is goed voor hart, bloedvaten en bloedsomloop
  • Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde botten
  • Kurkuma ondersteunt een gezonde huid
  • Het ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking
  • Het is goed voor de spijsvertering en voor de lever
  • Kurkuma, voor gezonde luchtwegen en goed voor het zenuwstelsel

Waar moet ik op letten bij gebruik van Kurkuma?

Wees alert op een mogelijke wisselwerking, wanneer u het medicijn Tamoxifen gebruikt. Kurkuma beïnvloedt de bloedspiegel van het medicijn Tamoxifen. Zie ook het volgende nieuwsbericht. Daarnaast is het advies kurkuma niet te gebruiken bij galwegstoornissen. Raadpleeg een deskundige bij gelijktijdig gebruik van medicijnen.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van kurkuma supplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van kurkuma in voedingssupplementen, zoals supplementen met kurkuma poeder of een kurkuma extract met curcuminoïden. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

Opname

Veel onderzoek richt zich op het verbeteren van de opname van kurkuma in het lichaam. Dit kan onder andere door het toevoegen van stoffen die de opname in de darmen verhogen, zoals bijvoorbeeld zwarte peper. Een andere manier is bijvoorbeeld het oplossen van kurkuma in vet. Bij een betere opname is er meer kurkuma beschikbaar voor het lichaam.