B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Knoflook

Veel mensen gebruiken knoflook, in het Latijns ‘Allium sativum L.’, in de keuken om gerechten smaak te geven. In oude tijden werd het kruid door onder andere Chinezen, Romeinen en Grieken gebruikt vanwege zijn heilzame effecten.

Je kunt knoflook gebruiken voor je gezondheid; bijvoorbeeld voor een gezond cholesterolgehalte en een goede bloeddruk. Om die reden wordt het ook toegevoegd aan voedingssupplementen. Een aangenaam voordeel van een supplement is dat het geen nare geur geeft.

Wat doet Knoflook voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met knoflook staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Het is goed voor behoud van normale cholesterolgehaltes in het bloed
  • Knoflook is goed voor de lever, het hart en onze bloedvaten. Ook ondersteunt het de bloedsomloop en helpt daarmee bij zware benen
  • Het draagt bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne en daarmee ondersteunt het de gezondheid van het hart
  • Het ondersteunt het immuunsysteem en is gezond voor de luchtwegen
  • Knoflook is een antioxidant, ter bescherming van gezonde weefsels en cellen
  • Helpt om de darmflora te versterken

Knoflook bevat veel actieve stofjes, ook wel fyto-chemicaliën genoemd. De meeste stofjes bevatten een zwavelverbinding, wat mogelijk effecten geeft op de gezondheid, zoals hierboven beschreven.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Knoflook?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van knoflooksupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van knoflook in voedingssupplementen. Een goed voedingssupplement bevat een geconcentreerde hoeveelheid dat overeenkomt met 2 tot 5 gram verse knoflook. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.