B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Kaneel

Kaneel is een specerij afkomstig van de bast en scheuten van de kaneelboom. Er zijn veel verschillende soorten kaneel, maar de meest bekende zijn Ceylon kaneel en cassia. Kaneel wordt vaak als smaakmaker in de keuken gebruikt. In de Chinese- en ayurvedische geneeskunde wordt kaneel van oudsher als geneeskrachtig specerij gebruikt.

Wat doet Kaneel voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met kaneel staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Kaneel draagt bij aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel
  • Kaneel ondersteunt de spijsvertering en stimuleert de eetlust
  • Het is goed voor de cholesterolspiegel
  • Het levert een bijdrage aan het gezond houden van de huid
  • Kaneel is goed voor de luchtwegen
  • Kaneel ondersteunt de urinewegen
  • Het heeft een verzachtende invloed op het hoofd
  • Kaneel ondersteunt het energieniveau

Waar moet ik op letten bij gebruik van Kaneel?

Soort kaneel

Ceylon kaneel is een kaneelsoort die zijn oorsprong heeft in Sri-Lanka. Cassia kaneel komt oorspronkelijk uit China en Indonesië. De soorten kaneel verschillen in smaak en uiterlijk. Daarnaast bevat cassia kaneel coumarine. Coumarine is een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Ceylon kaneel bevat nauwelijks coumarine. In supplementen worden beide soorten kaneel gebruikt. In sommige supplementen wordt de hoeveelheid coumarine gecontroleerd.

Suikerziekte

Kaneel kan, zoals hierboven vermeld, een effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Mensen met suikerziekte dienen hiermee rekening te houden. Raadpleeg je arts of apotheker wanneer je zeker wilt weten of je een voedingssupplement met kaneel kunt gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding

Vermijd gebruik van kaneel in grote hoeveelheden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld wanneer kaneel als smaakmaker in voeding wordt gebruikt, zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van kaneel in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.