B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Hibiscus

Hibiscus voor de gezondheid

Hibiscus (Hibiscus sabdariffa) is een plant met mooie, kleurrijke bloemen. De bloemen van de plant hebben een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde. In Egypte, India en China worden de bloemen al eeuwen lang verwerkt in thee, vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Tegenwoordig worden er van de Hibiscusbloemen vaak extracten gemaakt en deze worden verwerkt tot een voedingssupplement. Hibiscusbloemen zijn van nature rijk aan antioxidanten, vitamine C en verschillende mineralen. De bloemen worden vaak gebruikt vanwege de vocht afdrijvende eigenschappen, het effect op de bloedsomloop en vanwege het positieve effect op de spijsvertering. Hibiscuszaadolie wordt vaak uitwendig voor de verzorging van de huid gebruikt.

Wat doet Hibiscus voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met Hibiscus staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Hibiscus is goed voor de nierfunctie en urinewegen
  • Helpt bij een goede vochthuishouding
  • Hibiscus geeft energie
  • Het is goed voor de bloedsomloop, het helpt bij het gevoel van zware benen
  • Hibiscus ondersteunt de spijsvertering

Waar moet ik op letten bij gebruik van Hibiscus?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van Hibiscus tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Hoeveel hibiscus per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Hibiscus in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van Hibiscus in supplementen ligt tussen de 100 mg en 800 mg extract per dag. Er zijn aanwijzingen in de literatuur dat 1000 mg Hibiscus extract tot 90 dagen veilig gebruikt kan worden. Voor Hibiscus thee zijn er aanwijzingen dat een dagelijkse hoeveelheid van 720 ml veilig is voor 6 weken.

Veelgestelde vragen

Is hibiscus bloeddrukverlagend?

Er zijn aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat het drinken van Hibiscusthee mogelijk een bloeddrukverlagend effect heeft. Dit effect komt mogelijk door de antioxidanten in Hibiscus en de vocht afdrijvende werking. Supplementen met Hibiscus niet zijn bedoeld om een hoge bloeddruk te behandelen. Raadpleeg een arts als u een te hoge bloeddruk heeft.

  1. Serban C, Sahebkar A, Ursoniu S, Banach M. “Effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on arterial hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.” Journal of Hypertension. 2015.
  2. McKay DL, Chen CY, Saltzman E, Blumberg JB. “Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults.” Journal of Nutrition. 2010.
Hibiscus voor de gezondheid