Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Groene thee

Groene thee (Camellia sinensis) wordt steeds bekender en populairder. Het is één van de oudste dranken ter wereld, met name in Japan en China wordt het al jaren gedronken vanwege de overtuiging dat het bijdraagt aan een lang en gezond leven.  

De theeplant, Camellia sinensis, groeit met name in Zuidoost-Azië. Omdat groene thee ongefermenteerd is, bevat het van nature veel polyfenolen. De belangrijkste polyfenolen in groene thee zijn catechinen. Uit onderzoeken blijkt dat juist deze catechinen zorgen voor de gezondheidsvoordelen.

Ook in verschillende voedingssupplementen wordt groene thee extract gebruikt. Dat komt door de mogelijke positieve eigenschappen van deze theeblaadjes.

Wat doet Groene thee voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met groene thee staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

 • Antioxidant, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
 • Groene thee helpt op gewicht te blijven, het ondersteunt de vetstofwisseling
 • Het is goed voor behoud van een normale bloedsuikerspiegel
 • Groene thee, voor behoud van sterke botten en bescherming tegen huidveroudering
 • Het is goed voor de cholesterolspiegel, hart en bloedvaten en voor een normale bloeddruk
 • Groene thee helpt bij een goede darmfunctie en ondersteunt een gezonde spijsvertering
 • Groene thee zorgt mede voor behoud van een normale prostaat
 • Het is rustgevend en helpt bij een goede nachtrust
 • Het ondersteunt het immuunsysteem
 • Groene thee zorgt mede voor meer geestelijke energie en is goed voor de concentratie
 • Het ondersteunt het oog bij veroudering (als antioxidant)

Waar moet ik op letten bij gebruik van Groene thee?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van groene thee supplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Wanneer je wilt afvallen, kan een voedingssupplement met groene thee mogelijk helpen. Om gezond af te vallen zijn een goede en gevarieerde voeding en voldoende beweging ook erg belangrijk.

Groene thee extracten met epigallocatechine-3-gallaat

Er geldt een maximale hoeveelheid van 800 mg epigallocatechine-3-gallaat, een specifieke groene thee catechine, in groene thee extracten. Voedingssupplementen met deze groene thee catechine worden afgeraden aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 18 jaar. Het mag niet worden geconsumeerd op een nuchtere maag en ook niet als er andere producten worden geconsumeerd met groene thee.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van groene thee in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.