B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Fenegriek

Fenegriek zaden

Het kruid fenegriek (Trigonella foenum-graecum), ook wel eens foenegriek genoemd, is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, India en Noord-Afrika. Het wordt al sinds de oudheid ingezet vanwege de gunstige werking op het lichaam. Vooral de zaden worden gebruikt voor het maken van poeders en extracten. In de keuken worden ook de bladeren van de plant als smaakmaker gebruikt. De zaden smaken een beetje naar ahornsiroop. Fenegriekzaden bevatten veel eiwitten, B-vitamines, mineralen en vezels.

Fenegriek als voedingssupplement

Fenegriek wordt regelmatig gebruikt in voedingssupplementen. De zaden van de plant worden vermalen tot poeder en verwerkt in capsules. Ook zijn er capsules met fenegriekextract. Belangrijke inhoudsstoffen van zaden van fenegriek zijn saponinen, sapogeninen, similagenin, savsalpogenin en yuccagenine. Dit zijn biochemische stoffen die van nature voorkomen in planten. Sommige fenegriekextracten zijn op een specifieke inhoudsstof gestandaardiseerd. Er staat dan op het etiket een percentage of hoeveelheid van die stof.

Wat doet Fenegriek voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met fenegriek staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Fenegriek is goed voor de bloedsomloop en het cholesterolgehalte
  • Het bevordert de eetlust
  • Fenegriek ondersteunt de spijsvertering en is goed voor de maag
  • Het draagt bij aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel
  • Is goed voor de weerstand

Waar moet ik op letten bij gebruik van Fenegriek?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van fenegriek tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Hoeveel fenegriek per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van fenegriek in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van fenegriek in supplementen is tussen de 500 en 2000 mg fenegriekzaad poeder of 150 mg tot 600 mg extract per dag. Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat 5-10 gram fenegriekzaad voor meerdere jaren veilig gebruikt kan worden. Voor extracten zijn aanwijzingen dat doseringen tot 1 gram voor een periode van enkele maanden veilig zijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de bijwerkingen van fenegriek?

Over het algemeen ervaren de meeste mensen geen ongemakken tijdens het gebruik van fenegriek. Soms kan het zijn dat je last krijgt van je darmen. Bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of een laxerend effect. In dat geval is het aan te raden om het fenegriek supplement bij of na een maaltijd te nemen of om de dosering te verlagen. Ervaar je negatieve effecten? Meld dit bij de fabrikant en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Is fenegriek goed voor je darmen?

Fenegriek heeft een positief effect op de spijsvertering. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde stoffen in fenegriek goed zijn voor het darmslijmvlies en de darmbewegingen stimuleren. Fenegriek wordt daarnaast ook wel eens gebruikt voor een verzachtende werking op de maag.

Kan je aankomen van fenegriek?

Van fenegriek zelf kom je niet aan. Fenegriek neem je in relatief kleine hoeveelheden waardoor je met fenegriek niet veel energie (kcal) binnenkrijgt. Fenegriek heeft wel een positief effect op de eetlust. Als je vanwege een gebrek aan eetlust bent afgevallen, dan zou fenegriek kunnen ondersteunen bij het opwekken van de eetlust.

Is fenegriek bloed verdunnend?

Fenegriek kan in hele grote hoeveelheden licht bloed verdunnend werken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een dosis van 5 gram per dag nog geen effect had op de bloedstolling.

Fenegriek zaden