B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Gebruik je immunosuppressiva? Let op met Echinacea

echinacea bloemblaadjes

Het gelijktijdig gebruik van Echinacea met immunosuppressiva gaat niet goed samen. Er zijn in wetenschappelijke onderzoeken namelijk aanwijzingen dat Echinacea een wisselwerking heeft met immunosuppressiva. De precieze werkingsmechanisme van Echinacea is nog niet bekend. Er wordt van uitgegaan dat Echinacea mogelijk goed is voor het immuunsysteem en daardoor de werking van immunosuppressiva kan verstoren. Vanwege de mogelijke wisselwerking met immunosuppressiva, is het aan te raden om op te letten met Echinacea wanneer je immunosuppressiva gebruikt.

Echinacea is een plantje dat in voedingssupplementen meestal wordt gebruikt in een complex voor de weerstand, vaak in combinatie met vitamine C.

Waarom moet ik oppassen met Echinacea?

Immunosuppressiva zijn medicijnen die de werking van het afweersysteem onderdrukken. Deze medicijnen worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen met een auto-immuunziekte of HIV. Voorbeelden van immunosuppressiva zijn abatacept, tofacitinib, tacrolimus en ciclosporine. Echinacea heeft mogelijk een stimulerende werking op het immuunsysteem. Daardoor kan het de werking van immunosuppressiva verstoren. Aangezien immunosuppressiva worden gebruikt bij ernstige aandoeningen, moet een verstoring van de werking van immunosuppressiva vermeden worden.

Wat moet ik doen?

Laat je arts en apotheker weten dat je Echinacea gebruikt. Gebruik geen Echinacea bij auto-immuunziekten en als je immunosuppressiva gebruikt of als de arts je immunosuppressiva wil voorschrijven.

Wil je meer weten over het gelijktijdig gebruik van medicijnen en voedingssupplementen? Bekijk dan onze informatiepagina over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen.

echinacea bloemblaadjes