B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Echinacea

echinacea bloemblaadjes

Echinacea purpurea, ook wel de Rode Zonnehoed genoemd, is een plantje dat mogelijk goed is voor ons immuunsysteem. Het plantje werd honderden jaren geleden om deze reden al door de Indianen in Noord-Amerika gebruikt. De naam Echinacea komt van het Griekse woord echinos, wat letterlijk vertaald egel betekent. Deze naam heeft de plant te danken aan de stekelige knop in het midden van de bloem. Purpurea is Latijn voor purper. Deze naam is een verwijzing naar de violet kleur van de bloem. Supplementen bevatten vaak een echinacea-extract afkomstig uit de wortel van de plant. Een supplement met echinacea komt voor als tablet, capsule of tinctuur. Het plantje wordt vaak gebruikt in een complex voor de weerstand, meestal in combinatie met vitamine C.

Wat doet Echinacea voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met echinacea staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie

  • Echinacea is goed voor de luchtwegen
  • Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem
  • Echinacea ondersteunt een goede blaasfunctie

Waar moet ik op letten bij gebruik van Echinacea?

Bij gebruik van medicijnen
Omdat Echinacea je immuunsysteem ondersteunt, kan het de werking van immunosuppressiva verstoren. Wanneer je immunosuppressiva gebruikt of moet gaan gebruiken, is het goed om alert op deze wisselwerking te zijn.

Bekijk voor meer informatie onze pagina over Echinacea en immunosuppressiva.

Zwangerschap
Vermijd gebruik van echinacea tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Hoeveel Echinacea per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van echinacea in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van echinacea in supplementen is 0,3 tot 2,4 gram extract per dag. Er zijn aanwijzingen in literatuur dat hoeveelheden van 1,8 tot 2,4 gram per dag veilig gebruikt kunnen worden gedurende 2 tot 4 maanden. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

echinacea bloemblaadjes