Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Cordyceps

Paddenstoel cordyceps sinensis

Cordyceps, volledig genaamd Cordyceps sinensis, wordt veelal aangetroffen in de hooggebergtes van Tibet en China. Cordyceps is een paddenstoel die de rups van een speciale soort vlinder gebruikt als gastheer. Wanneer de rups opdroogt, na het uitkomen van de vlinder, groeit het paddenstoeltje boven de grond uit. Deze paddenstoeltjes werden vroeger verzameld door Chinezen om hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze staan daarom bekend als traditioneel geneesmiddel. Wilde cordyceps is heel zeldzaam. Cordyceps dat in supplementen wordt gebruikt wordt vaak geteeld op een natuurlijke voedingsbodem. In Nederland wordt cordyceps als voedingssupplement verkocht, in de vorm van een capsule of poeder. Capsules bevatten vaak een cordycepsextract, gestandaardiseerd op polysachariden en adenosine. Adenosine speelt onder andere een rol bij het remmen van signaalstoffen in de hersenen.

Wat doet Cordyceps voor je gezondheid?

De paddenstoel wordt met name in de natuurlijke gezondheidsleer uit India (Ayurveda) gebruikt. Personen die cordyceps gebruiken, geven aan dat zij zich lichamelijk fitter en geestelijk helderder voelen. Wetenschappelijk bewijs voor deze gezondheidseffecten is erg mager.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Cordyceps?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van cordyceps tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van cordyceps in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering cordyceps in supplementen is 200 tot 750 mg extract of 1 tot 5 gram poeder per dag.  Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag je cordyceps gebruiken?

Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat cordyceps veilig gebruikt kan worden in hoeveelheden tot 6 gram per dag gedurende een jaar.

Hoe snel werkt cordyceps?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van cordyceps. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Er is ook nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van cordyceps.

Is cordyceps veilig?

Cordyceps is een plant die een lange historie van veilig gebruik kent als traditioneel geneesmiddel. De afgelopen jaren wordt het steeds meer gebruikt als voedingssupplement. Cordyceps is over het algemeen veilig. Het is wel belangrijk een gezondheidsprofessional te raadplegen bij medicijngebruik of ziekte. Er zijn ook onvoldoende gegevens bekend over gebruik van cordyceps tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Paddenstoel cordyceps sinensis