B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Citroenmelisse

Citroenmelisse (Mellissa officinalis) is vooral bekend vanwege de blaadjes die naar citroen ruiken en smaken. Melisse is Grieks voor ‘honingbij’, de bloemetjes van de plant bevatten nectar, waardoor het een geliefde plant is bij honingbijen.

De oorsprong van citroenmelisse

Citroenmelisse werd in de oudheid al veel gebruikt om haar kalmerende werking op het lichaam. Men gebruikte het destijds om te ontspannen, voor het geheugen en voor de gemoedstoestand. Ook dacht men in de Middeleeuwen dat het een eeuwige jeugd kon bieden. De alchemist Paracelcius maakte een drankje met citroenmelisse wat als een zogenaamde ‘jeugdelixer’ werd beschouwd.

De bladeren werden gebruikt om te verwerken in gerechten, thee, in olie of in crèmes voor uitwendig gebruik. Tegenwoordig zijn er ook voedingssupplementen met citroenmelisse.

Wat doet Citroenmelisse voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met citroenmelisse staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Citroenmelisse draagt bij een goede gemoedstoestand, het is goed voor het geheugen en het concentratievermogen
  • Het helpt evenwichtig te zijn in stresssituaties
  • Citroenmelisse helpt bij een goede en gezonde nachtrust, het werkt ontspannend
  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Het helpt bij een goede darmfunctie
  • Het is goed voor de luchtwegen

Waar moet ik op letten bij gebruik van Citroenmelisse?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van citroenmelisse tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van citroenmelisse in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.