B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Chlorella

Chlorella is een groene alg waar veel voedingstoffen in zitten. In Japan wordt chlorella ook wel ‘geconcentreerd zonlicht’ genoemd, het is daar één van de populairste voedingssupplementen.

Zo bevat het vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen zoals carotenoïden. Chlorella dankt haar naam aan het feit dat het zeer rijk is aan chlorofyl (bladgroen).

Chlorella werd in 1890 ontdekt door een Nederlandse bioloog. Toen na de Tweede Wereldoorlog bleek dat de wereldbevolking door de toegenomen welvaart erg zou groeien, zag men chlorella als een goedkope manier om energierijk voedsel te produceren. Die grootschalige productie bleek helaas niet haalbaar. Sinds die tijd is er heel veel onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van chlorella.

Wat doet Chlorella voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met chlorella staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Chlorella, voor behoud van de algehele gezondheid
  • Chlorella ondersteunt de reinigende werking van de lever
  • Het is een antioxidant, voor bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Chlorella is goed voor hart en bloedvaten en voor een goede darmwerking
  • Het ondersteunt het immuunsysteem en geeft meer energie.

Chlorella wordt gebruikt als bron van vitamines, vooral vitamine A, B en K en mineralen zoals ijzer, zink en jodium en als bron van omega-3 vetzuren (ALA) en eiwitten.

Waar kan ik chlorella voor gebruiken?

Chlorella wordt als voedingssupplement voor verschillende toepassingen gebruikt. Veel mensen gebruiken chlorella tijdens het vasten, een laagcalorisch dieet of detox kuur. Chlorella bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen. De antioxidanten uit chlorella helpen mogelijk je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De vezels in chlorella kunnen de darmwerking ondersteunen en dienen als prebiotica voor een gezonde darmflora. Deze gezondheidseffecten zijn nog niet wetenschappelijk bewezen

Doordat chlorella vitamine A, ijzer, zink, jodium en omega-3 vetzuren bevat is het ook een nuttige aanvulling voor vegetariërs.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Chlorella?

In chlorella zit ook vitamine K. Overleg bij gebruik van cumarine derivaten (antistollingsmiddelen zoals acenocoumarol en fenprocoumon) eerst met een deskundige alvorens een supplement met chlorella te gebruiken.

Hoe moet je Chlorella gebruiken?

Chlorella kun je vaak kopen als poeder of tabletten. Poeder is makkelijk te mengen, bijvoorbeeld door een smoothie, een shake of glas water. Mocht je de smaak niet lekker vinden, dan kan je ook kiezen voor tabletten. Op het etiket staat een gebruiksadvies en de aanbevolen dagdosering.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat chlorella werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van chlorella. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. In wetenschappelijk onderzoek naar chlorella wordt het vaak enkele weken tot enkele maanden door proefpersonen gebruikt.

Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?

Een groot verschil tussen de algen spirulina en chlorella is de kleur en oorsprong: spirulina is een blauwgroene zoutwateralg en chlorella een groene zoetwateralg. Spirulina en chlorella zijn allebei algen met een hoge voedingswaarde: ze bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ze worden daarom ook wel ‘superfoods’ genoemd. Spirulina bevat van sommige voedingsstoffen net iets meer dan chlorella, zoals eiwitten en vetzuren. En andersom bevat chlorella iets meer meer chlorofyl en bèta-caroteen dan spirulina. Je kunt ze dus goed samen gebruiken, maar ook één van de twee.

Heeft Chlorella bijwerkingen?

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van chlorella. Soms hebben mensen last van hun maag en darmen of vermoeidheid als ze net beginnen met chlorella. Dit verdwijnt meestal na een korte tijd van gebruik. In zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.