B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Brandnetel

Wellicht denk je bij brandnetel (Urtica dioica) aan het branderige gevoel dat je krijgt als je de plant aanraakt of aan de lekkere smaak in brandnetelkaas. Maar bepaalde delen van deze plant zijn ook specifiek te gebruiken voor je gezondheid.

De werking van brandnetel op de gezondheid gaat terug tot voor de huidige jaartelling. Vroeger werden de planten door Indianen gekookt om te eten, wanneer ander voedsel schaars was. De brandnetel is namelijk rijk aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, zoals vitamine A, C, E en K, calcium en ijzer. Hierdoor heeft de plant verschillende gezondheidseffecten. Van de bladeren kan ook brandnetelthee gemaakt worden.

Wat doet Brandnetel voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met brandnetel staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Brandnetel geeft energie
  • Het is goed voor hart en bloedvaten
  • Het is goed voor de nierfunctie en urinewegen
  • Het draagt bij aan het behoud van een goede prostaatfunctie
  • Brandnetel ondersteunt het immuunsysteem
  • Het helpt bij gezonde bloedvaten en een goede doorbloeding, bijvoorbeeld bij zware benen
  • Het zuivert de huid
  • Brandnetel is goed voor de gewrichtsfunctie
  • Het voorziet het lichaam van extra ijzer

Waar moet ik op letten bij gebruik van Brandnetel?

Brandnetel kent een zeer lange geschiedenis van gebruik en wordt over het algemeen goed verdragen. Wees wel voorzichtig als je allergisch bent voor planten van de brandnetelfamilie (Urticaceae).

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van brandnetel supplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van brandnetel in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.