B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Ashwagandha gaat niet goed samen met antidepressiva

Er zijn aanwijzingen dat je ashwagandha beter niet samen met antidepressiva kunt gebruiken. Het gelijktijdig gebruik met antidepressiva kan mogelijk leiden tot een versterking van het antidepressieve effect van de medicijnen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat er hierdoor ook meer bijwerkingen van het medicijn kunnen optreden. Hoe kan het dat ashwagandha medicijnen beïnvloedt? En wat is het advies als je antidepressiva gebruikt?

Hoe werken ashwagandha en antidepressiva?

Antidepressiva
Antidepressiva zijn medicijnen die worden ingezet om depressieve klachten te verminderen. Een depressie is een aandoening waarbij iemand zich langere tijd somber voelt en moeite heeft om plezier te ervaren. Antidepressiva werken in de hersenen, waar ze stoffen die invloed hebben op je stemming beïnvloeden (neurotransmitters). Er zijn verschillende soorten antidepressiva die allemaal net een beetje anders in de hersenen werken. Antidepressiva worden door de arts voorgeschreven.

Ashwagandha
Ashwagandha is een kruid dat vaak gebruikt wordt in periodes van stress. Het is vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. Ashwaghandha bevat stoffen, withanolides, waarvan gedacht wordt dat zij de belangrijkste zijn. Hoe deze stoffen precies werken is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn namelijk nog geen wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van deze stoffen uit Ashwagandha in mensen gedaan. Er wordt echter gedacht dat de stoffen uit ashwagandha mogelijk op een zelfde soort manier werken als de stoffen in antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek in dieren. Hierdoor kan ashwagandha er mogelijk voor zorgen dat antidepressiva sterker werken. Dit wordt ook wel een wisselwerking of interactie genoemd.

Advies als je antidepressiva gebruikt

Als je antidepressiva gebruikt en ashwagandha gebruikt of wil gaan gebruiken is het verstandig om dit aan je arts of apotheker te vertellen. Zij kunnen alert zijn op een mogelijke wisselwerking en afhankelijk van je situatie adviseren om te stoppen met ashwagandha of om het niet te gaan gebruiken.

Bron: NPN factsheet